Ομιλία με την οποία κήρυξε την έναρξη της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στο Καβούρι, έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στη Διάσκεψη μετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Μάλτα και γίνεται υπό την προεδρία του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Στην έναρξη της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, δήλωσε ότι ασχοληθήκαμε πολύ με την εκστρατεία εμβολιασμού και η απόφαση της Ε.Ε. για αγορά και διανομή των εμβολίων, είναι ένδειξη αλληλεγγύης και βλέπουμε τα οφέλη της.
Επίσης ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστό ότι υπάρχουν επιστολές από την Κροατία και τη Σλοβενία να ενταχθούν και η MED-7 να γίνει MED-9.
Μιλώντας για το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου, δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν, γιατί είναι μεγάλη η πίεση που ασκείται σε χώρες που είναι τα σύνορα της Ε.Ε. από απελπισμένους ανθρώπους που χρησιμοποιούνται για την άσκηση πιέσεων.
Ως προς τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε στο ξεκίνημα διαλόγου με την Τουρκία που είναι ένας βαθμός αποκλιμάκωσης και απαιτούνται αναλογικά βήματα, με την ανάγκη να υπάρξει από την Τουρκία εποικοδομητική λογική και σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας.
Για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης λύσης απορρίπτοντας την προοπτική λύσης δύο κρατών που αντιβαίνει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ για τη Λιβύη τάχτηκε υπέρ της απομάκρυνσης των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων.
Η σύνοδος των υπουργών των Μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU-Med7) πραγματοποιείται στην Αθήνα, με σκοπό την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των EU-Med7, που θα διεξαχθεί στη χώρα μας τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Στην ατζέντα της υπουργικής Συνόδου περιλαμβάνονται τα θέματα της διαχείρισης της πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Next Generation EU), της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, του ευρωπαϊκού πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, της μετανάστευσης, της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο, της συνεργασίας με τις χώρες Νότιας Γειτονίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο ζήτημα της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεσογείου.