Στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας εξακολουθεί να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η διαχείριση του προσφυγικού ρεύματος που ανέκυψε από την ανακατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, καθώς η αποχώρηση και του τελευταίου Αμερικανού στρατιώτη την περασμένη Δευτέρα άνοιξε το κουτί της Πανδώρας κυρίως για τα ευρωπαϊκά κράτη, ως δυνητικούς πρώτους φορείς υποδοχείς του μαζικού κύματος προσφύγων εκτός της Μέσης Ανατολής.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το στρατηγικό αδιέξοδο, πολιτικό και επιχειρησιακό, που προκλήθηκε από την άτακτη αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν σχεδόν αναπόδραστα φέρνει προ των πυλών το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι να ζητά χθες από το βήμα του Bled Strategic Forum, στη Σλοβενία, απευθυνόμενος προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, να δείξουν αλληλεγγύη προς τους Αφγανούς πρόσφυγες.
Στη δημόσια παραίνεση του Προέδρου του ΕΚ, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί την επανάληψη των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.
«Εκπροσωπώ μια χώρα που υπήρξε θύμα μιας πολιτικής και σημαντικών λαθών από τα ευρωπαϊκά όργανα, καθώς ακόμα δεν έχουμε καταλήξει σε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο έχουμε συμφωνήσει στη διαφύλαξη των συνόρων μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Πρέπει να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες αλλά παράλληλα πρέπει να στείλουμε σαφές μήνυμα στους διακινητές και σε όσους κερδίζουν από το δράμα ανθρώπων ότι δεν θα επαναλάβουν όσα έκαναν στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Η σαφής οριοθέτηση της ελληνικής στάσης απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα από τον Πρωθυπουργό προκάλεσε την αντίδραση του κ. Σασόλι, ο οποίος υπενθύμισε ότι συμμετείχε στην επίσκεψη των προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020, για να δείξει στην πράξη ότι τα ευρωπαϊκά σύνορα στην Ελλάδα πρέπει να προστατευτούν για το κοινό καλό.
«Καμία χώρα δεν θα αφεθεί μόνη της λόγω της γεωγραφικής της θέσης όταν αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η μετανάστευση. Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη της όπως καμία άλλη χώρα της Μεσογείου ή της Βαλτικής» ανέφερε ο κ. Σασόλι και πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα. Ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί να προχωρήσουμε πέρα από τον Κανονισμό του Δουβλίνου, τα κράτη – μέλη, δηλαδή οι κυβερνήσεις δεν δίνουν στην ΕΕ τη δύναμη για να το πράξει».
Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα στα δίκτυα λαθρομετανάστευσης και εκείνους που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο και την απόγνωση πως δεν μπορούν να επαναλάβουν αυτό που έκαναν συστηματικά τα τελευταία χρόνια». Υπό αυτό το πρίσμα «επιτρέψτε μου λοιπόν, David, λοιπόν να διαφωνήσω με αυτή την παράμετρο της ομιλίας σας», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.