Η έμφαση στη θετική ατζέντα αλλά και η αναφορά εκ μέρους του Ελληνα πρωθυπουργού στο Κυπριακό, με αίτημα την επανέναρξη των συνομιλιών και την επισήμανση ότι η Κύπρος δεν μπορεί να παραμένει διαιρεμένης, χαρακτήρισε την 45λεπτη συνάντηση που είχαν Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αργά το βράδυ της Τετάρτης.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις και συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών.
Κυβερνητικές πηγές επίσης αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες, προσέθεταν οι ίδιες πηγές, προχώρησαν σε μια σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, ενώ οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμα για την επόμενη συνάντησή τους που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.
Σημειώνεται ότι οι επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός θα παραστεί στις εκδηλώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ανήμερα της 20ης Ιουλίου στη Λευκωσία για την μαύρη επέτειο του Αττίλα, προσκεκλημένος του προέδρου Χριστοδουλίδη.
Από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στο ψευδοκράτος, προκειμένου να παρακολουθήσει την προκλητική παρέλαση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στα κατεχόμενα.
Σημειώνεται επίσης ότι ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται».
Τέλος, αναφέρεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης πως «θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις περιοχές».