Συνεχίζεται η διαδικασία εγγραφής των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τόσο των εργαζομένων, όσο και των εργοδοτών στα αντίστοιχα Μητρώα του Υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας, η απόφαση τμήματος (Δ’) του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχέση με την προσφυγή του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας κατά του Μητρώου “δεν θίγει τον νέο θεσμό του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕΜΗΣΟΕ στον πυρήνα του”, καθώς “μόνο επιμέρους ζητήματα λειτουργίας θίγονται στην εν λόγω απόφαση και παραπέμπονται προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια”.
Υπενθυμίζεται πως διακηρυγμένος στόχος του Υπουργείου Εργασίας, με σχετική διάταξη του εργασιακού νόμου του Κωστή Χατζηδάκη (ο οποίος ψηφίστηκε τον Ιούνιο του 2020) για τα συνδικαλιστικά Μητρώα είναι πως μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής συνδικάτων πρέπει να μπει τέλος με τα σωματεία “σφραγίδες” αλλά να διευκολυνθεί η συμμετοχής των εργαζομένων με πραγματικά αντιπροσωπευτικές διαδικασίες όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Μέσω της εγγραφής των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων στα αντίστοιχα Μητρώα (σ.σ. εργαζομένων και εργοδοτών) θα μπορεί να έχει ακριβή εικόνα το Υπουργείο Εργασίας για το αν ή όχι οι οργανώσεις αυτές (πχ κλαδικές) έχουν την απαιτούμενη από το νόμο αντιπροσωπευτικότητα (50%+1) τους (δηλαδή ότι εκπροσωπούν την πλειοψηφία του κλάδου) προκειμένου να επικυρώσει την επεκτασιμότητα – υποχρεωτικότητα ισχύος των όρων των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και στα μη μέλη των αντίστοιχων κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων.
Επίσης, σύμφωνα με τον νόμο Χατζηδάκη, η εγγραφή στα εν λόγω Μητρώο αποτελεί όρο για οποιαδήποτε συνδικαλιστική δράση (δηλαδή όχι μόνο την επεκτασιμότητα πχ μίας κλαδικής συλλογικής σύμβασης).