Τελευταία, ο πληθωρισμός μας έχει απασχολήσει αρκετά. Ακόμα και μετά την έκθεση της Τετάρτης, που πήραμε μια μικρή ανάσα.
Αυτό οφείλεται στο ότι ο πληθωρισμός έχει «κολλήσει» κάπως στα ίδια επίπεδα.
Λογικό και επόμενο ήταν λοιπόν να ανησυχήσει αρκετούς από εσάς, και να γεννήσει το ερώτημα «Μήπως βρισκόμαστε σε στασιμοπληθωρισμό;»
Με αφορμή λοιπόν όλα αυτά, εμείς αναλύουμε τον Στασιμοπληθωρισμό.
Ξεκινώντας, να πούμε αρχικά τι είναι ο στασιμοπληθωρισμός και πως διαφέρει από τον «απλό» υψηλό πληθωρισμό.
Στασιμοπληθωρισμό έχουμε όταν συμβαίνουν ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ τρία πράγματα. (Α) Ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός σε υψηλά επίπεδα, (Β) η ανάπτυξη της οικονομίας είναι αργή και (Γ) τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλά. Τότε και ΜΟΝΟ τότε λέμε ότι έχουμε στασιμοπληθωρισμό
Οι υπεύθυνοι χάραξης οικονομικής πολιτικής (η fed στην περίπτωση ) ιστορικά δυσκολεύονται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ να ελέγξουν τον στασιμοπληθωρισμό.
Γιατί η κάθε προσπάθεια διόρθωσης κάποιου από τους παράγοντες του μπορεί να επηρεάσει αρνητικά έναν άλλο. Σκεφτείτε το. Αν πάμε να ρίξουμε τα επιτόκια για να τονώσουμε την οικονομία, θα εκτοξευτεί ο ήδη υψηλός πληθωρισμός. Το ίδιο και αν δώσουμε κίνητρα για προσλήψεις, ώστε να μειωθεί η ανεργία. Κι όλα αυτά, ενώ ΔΕΝ μπορούμε να προχωρήσουμε σε περεταίρω ενέργειες μείωσης του πληθωρισμού γιατί μετά η οικονομία θα μπει σε ύφεση ή χειρότερα σε κρίση.
Και για αυτό το λόγο, ο στασιμοπληθωρισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των επενδυτών εκεί έξω. Γιατί είναι δύσκολο να τον καταπολεμήσεις.
Αρχικά, έχουμε 3 δείκτες πληθωρισμού τους οποίους πρέπει να εξετάσουμε. Τον CPI, τον PPI και τον Core PCE, ο οποίος btw είναι και ο αγαπημένος της FED. Και αυτό γιατί μετρά τα έξοδα του καταναλωτή, δείχνοντας πιο καθαρά τον ΠΡΑΚΤΙΚΟ πληθωρισμό που βιώνουν τα νοικοκυριά.
Αρχικά, ο CPI (ο ίδιος ο πληθωρισμός δηλαδή) στην προχθεσινή του μέτρηση, έδειξε να υποχωρεί ελάχιστα. Αφού πρώτα μας είχε αγχώσει με την αναπάντεχη άνοδο τον προηγούμενο μήνα.
Ο πληθωρισμός των παραγωγών (PPI) από την άλλη, σημείωσε άνοδο στη τελευταία του μέτρηση. Παραμένει όμως σε χαμηλά επίπεδα και κάτω από το 2.5%. Ενώ βρίσκεται κάτω από αυτό το όριο από τον Αύγουστο του 2023.
Τέλος, ο Core PCE φαίνεται να υποχωρεί με σταθερό ρυθμό και να είναι πολύ κοντά στο 2%, που είναι και ο στόχος της FED.
Βλέπουμε όμως ότι και στους τρεις δείκτες, παρότι τα επιτόκια είναι σε υψηλά επίπεδα για τόσο μεγάλο διάστημα, δεν υπάρχει η αναμενόμενη μείωση.
Άρα , είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια στασιμότητα.
Και η απάντηση είναι ΝΑΙ. Είναι όμως αυτό ΣΤΑΣΙΜΟπληθωρισμός;
ΟΧΙ. Γιατί ούτε υψηλή ανεργία έχουμε, αφού παραμένει κοντά στο 3% το οποίο είναι και φυσιολογικό. Φτάνει να δούμε μόνο πως κινήθηκε τη τελευταία 5ετία.