20.4 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Μήλον της έριδος μεταξύ τριών μνηστήρων έχει καταστεί η Aegean Baltic Bank

    Μήλον της έριδος έχει καταστεί η Aegean Baltic Bank, μια μικρή αλλά υγιέστατη τράπεζα, εξειδικευμένη στον τομέα των ναυτιλιακών δανείων.

    Από το αρχικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση πλειοψηφικού «πακέτου» μετοχών, έχουν προκριθεί τρία σχήματα μνηστήρων. Για τα οποία η ώρα της κρίσεως πλησιάζει καθώς στις 15 Μαρτίου έχει οριστεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών. Σε τιμή που θα πρέπει να κινείται πάνω από τη λογιστική αξία της ABBank (στα 115 εκατ. ευρώ συνολικά) προκειμένου να ευδοκιμήσει το deal.

    Εξέλιξη που αν μη τί άλλο έρχεται να καταδείξει τις ακόμη υποτιμημένες αποτιμήσεις των τεσσάρων μεγάλων συστημικών τραπεζών της χώρας. Αφού παρά το ράλι ανόδου των τιμών, όλες διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία…

    Στο «μέτωπο» των ενδιαφερομένων για την Aegean Baltic Bank, ο …Greek billionaire Τέλης Μυστακίδης είναι εκείνος που ηγείται του ενός εκ των τριών σχημάτων. Έχει δεξί του χέρι τον εφοπλιστή Άλεξ Τομάζο και οι έως τώρα κινήσεις δείχνουν ότι «το θέλει πολύ να πάρει την τράπεζα» όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές. Μάλιστα χθες αποκαλύφθηκε πώς η πλευρά Μυστακίδη  έχει ήδη σπεύσει να υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδας τα απαραίτητα έγγραφα  για να πάρει το fit & proper. Προαπαιτούμενο για την εποπτική αρχή σε συναλλαγές που αφορούν την απόκτηση ποσοστών 10% και άνω σε μια τράπεζα.

    Στο δεύτερο σχήμα διεκδικητών της ABBank πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο εφοπλιστής Νίκος Μουνδρέας. Με τουλάχιστον άλλους τρείς συμπαραστάτες από τον ίδιο χώρο.

    Από την «κοινότητα» των εφοπλιστών προέρχεται και το τρίτο σχήμα των μνηστήρων. Για το οποίο ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν, ότι υπό όρους και προϋποθέσεις θα μπορούσε να ενταχθεί σε ένα κοινό πλαίσιο με εκείνο του Νίκου Μουνδρέα. Ο οποίος πέραν των άλλων έχει και μια μικρή μετοχική θέση στην Παγκρήτια τράπεζα.

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα και τα τρία σχήματα των ενδιαφερομένων είχαν πρόσβαση στα στοιχεία της ABBank. Τράπεζα επαρκέστατα κεφαλαιοποιημένη (με τον σχετικό δείκτη στο 16%) και με μηδαμινό δείκτη «κόκκινων» δανείων (κάτω του 1% στο τέλος της περσινής χρήσης) . Διαθέτει καταθέσεις 1,08 δις, ενώ το υπόλοιπο των δανείων μετά από τις προβλέψεις ανέρχεται στα 607 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 87% αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια.

    Η διαφοροποίηση Τσάκου και η «γέφυρα» Αφθονίδη

    Κάποια στιγμή ωστόσο ανέκυψε ζήτημα με το προς πώληση ποσοστό του 55% των μετοχών. Το μεγάλο «μπλοκ» των πωλητών το συνέθεταν οι εφοπλιστές Γιάννης Κούστας και Νίκος Τσάκος, στον έλεγχο των οποίων είναι το 48% της τραπεζας. Κατανεμημένο σε δύο ίσα μερίδια.

    Άγνωστο όμως για ποιο λόγο ο Νίκος Τσάκος διαφοροποίησε την αρχική του πρόθεση και αντί για το 24% αποφάσισε να εκχωρήσει μόνο το 14%. Διακρατώντας το υπόλοιπο 10%.

    Το …χάσμα που δημιουργήθηκε ανέλαβε έπειτα από πολλές συζητήσεις να το γεφυρώσει ο γηραιός ιδρυτής, CEO και βασικός μέτοχος της τράπεζας Θόδωρος Αφθονίδης. Στο δικό του χαρτοφυλάκιο βρίσκεται το 41% της ABBank, έχοντας αποφασίσει αρχικά να εκχωρήσει το 5%. Ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το προς πώληση «πακέτο» των άλλων δύο εταίρων. Μετά τη διαφοροποίηση Τάκου, η πλευρά του Θόδωρου Αφθονίδη αποφάσισε να αυξήσει στο 14% το πωλούμενο, μετοχικό του μερίδιο. Με συνέπεια το συνολικό εκχωρούμενο ποσοστό της τριάδας Κούστας- Αφθονίδης-Τσάκος να ανέρχεται στο 52 (24+14+14) της τράπεζας.

    Σε αυτό προστίθεται και ένα επι πλέον 2%  που εξ αρχής είχε συμφωνήσει να παραχωρήσει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαναγιώτης. Πρόεδρος και Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Aegean Baltic Bank , αλλά και μέλος επίσης του Δ.Σ της Ιντρακάτ.

    Από 62,1 έως 68,3 εκατ. ευρώ το τίμημα για το 54%

    Ώς τούτου το συνολικό «πακέτο» που είναι και το αντικείμενο της πώλησης αφορά τώρα το 54% της τράπεζας. Οριακά πιο κάτω από το αρχικό πλάνο του 55%, αλλά σε κάθε περίπτωση πλειοψηφικό, που αποτελεί το κρίσιμο ζητούμενο για τον αγοραστή.

    Όποιος κι αν είναι αυτός, αφού η μάχη θα κριθεί από το ύψος του τιμήματος που θα προσφερθεί. Ενδεχομένως 5% ή και 10% πάνω από τη λογιστική αξία των εκχωρούμενων μετοχών… Ξεκινώντας δηλαδή από τα επίπεδα των 62,1 εκατ. ευρώ που είναι η λογιστική αξία του 54% της τράπεζας, το εύρος του τιμήματος μπορεί να φτάσει στα 68,3 εκατ. ευρώ. Μένει βέβαια όλα αυτά να πιστοποιηθούν και στην πράξη, από τις δεσμευτικές προσφορές της 15ης Μαρτίου.

    Θεωρητικά το φαβορί είναι ο Τέλης Μυστακίδης, ο οποίος έχει δίαυλο άμεσης επικοινωνίας και με τον Θόδωρο Αφθονίδη. Η συμπεριφορά του οποίου δεν καθόλου προβλέψιμη , όπως έχει φανεί σε άλλες περιπτώσεις του παρελθόντος.

    Από τη δική τους πλευρά βέβαια, τα άλλα δύο σχήματα των ενδιαφερομένων έχουν συζητήσεις μαζί του.

    Παράλληλα, η τριπλέτα των μνηστήρων έχει και ξεχωριστές επαφές με τους Τσάκο και Κούστα, χωρίς να ανοίγουν τα «χαρτιά» τους για το τι τελικά θα πράξουν.

    Η παράμετρος Έλλιοτ του Orasis fund

    Την ίδια στιγμή όμως υπάρχει και μια έντονη, παράπλευρη κινητικότητα για την Aegean Baltic Bank. Διότι στην τράπεζα, ποσοστό της τάξεως του 7% ελέγχεται από το fund Orasis του Τζορτζ ‘Έλλιοτ, μαζί με δύο πελάτες του (τα επενδυτικά σχήματα των Chenavari και Serengeti). Αγορασμένο προ πενταετίας από το χαρτοφυλάκιο του ιδρυτή της τράπεζας, χωρίς να ευδοκιμήσει έκτοτε κάποια άλλη κίνηση, καθώς δεν τα βρήκαν στο τίμημα με τον Θόδωρο Αφθονίδη.

    Η εν λόγω συμμετοχή αποτελεί κι αυτή αντικείμενο συζητήσεων με υποψήφιους αγοραστές. Χωρίς επί του παρόντος να μπορεί να προδικαστεί το πού ενδεχομένως θα καταλήξει.

    Αν δηλαδή θα το αποκτήσει ένα από τρία σχήματα των διεκδικητικών του πλειοψηφικού «πακέτου» ή αν θα πάει σε άλλον που είναι εκτός της διαγωνιστικής διαδικασίας. Γεγονός που θα συνιστά έκπληξη ώς πρό την ταυτότητα του νέου «παίκτη» που θα θελήσει να έχει παρουσία στην τράπεζα.

    Μια τράπεζα με ενεργητικό 1,21 δις, η οποία έχει ισχυρή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, αφού τα καθαρά κέρδη του 2022 αναμένεται να ανέλθουν στα 15 εκατ. ευρώ, έναντι των 6,9 εκατ. ευρώ της προηγούμενης ετήσιας χρήσης. Η ABBank διατηρεί 3 καταστήματα, σε Μαρούσι, Ακτή Μιαούλη και Γλυφάδα, ενώ έχει περίπου 100 άτομα προσωπικό.

    Από τη στιγμή πάντως που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης ,στο πλάνο των σχεδιασμών υπάρχει και η αύξηση κεφαλαίου. Σε μεταγενέστερο όμως διάστημα και με τη δυνατότητα του αγοραστή να αυξήσει περαιτέρω τη θέση του, που θα αποκτήσει αν όλα κυλήσουν ομαλά.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα