29.3 C
Athens
Wednesday, June 19, 2024
More

  Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Μεγάλο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ

  Άνω των 3.000 αιτημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταγράφηκαν σε μόλις μια εβδομάδα, στην πλατφόρμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) για το πρώτο στάδιο της διαδικασίας του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ) προς τις 12 συνεργαζόμενες εμπορικές τράπεζες.

  Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB, Ισμήνη Παπακυρίλλου, στη διάρκεια της τοποθέτησής της σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ, το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της πόλης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα – HDB. Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, σκοπός του οποίου είναι να εδραιωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά και στη συνέχεια να ενισχυθεί η εξωστρέφειά τους.

  «Το πρόγραμμα ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ χτίζει πάνω στην επιτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων ΤΕΠΙΧ Ι και ΙΙ, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη πρόταση χρηματοδοτήσεων για τις ΜμΕ, είτε χρειάζονται κεφάλαια κίνησης είτε αναζητούν χρηματοδοτική ενίσχυση των επενδυτικών σχεδίων τους. Εξασφαλίζουν εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, με σημαντικές επιδοτήσεις επιτοκίου, υψηλά ποσοστά συγχρηματοδότησης ή εγγύησης, μεγάλη περίοδο χάριτος αλλά και διάρκεια δανείων», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Παπακυρίλλου.

  Τη θέση του ότι τέτοιου είδους προγράμματα στηρίζουν μέχρι και τον τελευταίο και πιο…μικρό επαγγελματία, διατύπωσε από το βήμα της εκδήλωσης ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει αποδειχθεί ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» στην προσπάθεια που καταβάλλεται να βοηθηθεί το επιχειρείν σε όλο του το εύρος, ώστε να εκσυγχρονιστεί, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να επέλθει πρόοδος στη βάση της βιωσιμότητας και της αύξησης της ανταγωνιστικότητάς του.

  Το πρόγραμμα

  Το νέο πρόγραμμα δίνει στις ΜμΕ τη δυνατότητα χρηματοδότησης για επενδύσεις με κόστος έως και 70% χαμηλότερο από το τρέχον στον τραπεζικό κλάδο και αναμένεται να διευκολύνει τη χορήγηση πιστώσεων στο τμήμα της οικονομίας που έχει τη μικρότερη πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

  Στο πλαίσιο του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα διατεθούν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις δάνεια ύψους 2,2, δισ. ευρώ – με τη μόχλευση μέσα από το τραπεζικό σύστημα – με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους, διευρύνοντας τον κύκλο των χρηματοδοτούμενων ΜμΕ και την περίμετρο δανεισμού τους
  Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ προσφέρει μεσομακροπόθεσμες χρηματοδοτήσεις, οι οποίες είναι κατά 40% άτοκες, ενώ το υπόλοιπο 60% των δανειακών κεφαλαίων προσφέρεται με ιδιαίτερα ανταγωνιστικό επιτόκιο. Επιπλέον, παρέχεται δυνατότητα για μερική επιδότηση επιτοκίου ύψους έως 3% για έως και 24 μήνες, εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
  Για τα δάνεια επενδυτικού σκοπού, η επιδότηση παρέχεται χωρίς προϋποθέσεις.Για τα κεφάλαια κίνησης, οι προϋποθέσεις που προβλέπονται είναι η επιχείρηση να είναι νεοσύστατη, δηλαδή να μην υπερβαίνει τα πέντε χρόνια λειτουργίας, ή οι επιχειρήσεις να είναι υφιστάμενες, αλλά να χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά από εργαλείο της ΕΑΤ.
  «Ανάλογα με το καθεστώς ενίσχυσης, το μέγιστο ποσό δανείου μπορεί να φτάσει τα 10 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ και να έχει διάρκεια έως 12 χρόνια.

  Το ποσοστό της εγγύησης της ΕΑΤ ανέρχεται σε 70% για υφιστάμενες επιχειρήσεις και σε 80% για νέες επιχειρήσεις με έως πέντε έτη λειτουργίας», ανέφερε η Ελένη Κολοφωτιά, διευθύντρια Συνεπενδύσεων και Εγγυήσεων της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
  Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις έχουν δύο δυνατότητες, οι οποίες καλύπτουν τόσο τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης όσο και τις ανάγκες χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων:

  Τοκοχρεολυτικό δάνειο με μηνιαία / τριμηναία καταβολή δόσεων κεφαλαίου και τόκων για την κάλυψη όλων των επιχειρηματικών αναγκών. Στα επενδυτικά δάνεια το ύψος της χρηματοδότησης κυμαίνεται από 10.000 έως 1.600.000 ευρώ και η διάρκειά της από 5 έως 12 έτη. Επιπλέον, προσφέρεται περίοδος χάριτος κεφαλαίου έως 24 μήνες.

  Πιστωτικό όριο για την κάλυψη αναγκών κεφαλαίου κίνησης, το οποίο διαμορφώνεται από τα 10.000 έως τα 500.000 ευρώ. Στη συγκεκριμένη κατηγορία χρηματοδότησης η διάρκεια κυμαίνεται μεταξύ δύο και πέντε ετών και η περίοδος χάριτος κεφαλαίου δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες.

  Υποβολή αιτήματος ένταξης στο πρόγραμμα

  Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα opske.gr του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν το αίτημά τους προς κάποια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες του προγράμματος.
  Οι συνεργαζόμενες τράπεζες είναι οι: Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Εθνική, Παγκρήτια, Attica, Optima και Aegean Baltic Bank, καθώς και οι συνεταιριστικές Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Χανίων και Ηπείρου.

   

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα