Η άνοδος των τιμών στα ακίνητα μπορεί να «φρέναρε» στους μήνες της πανδημίας, αλλά πλέον πατάει «γκάζι».
Ως «σκιά» σε αυτήν την αναθέρμανση της εγχώριας αγοράς ακινήτων, θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς την έλλειψη νεόδμητων, με αποτέλεσμα αφενός οι νέες οικοδομές να «εξαφανίζονται» από τα χαρτιά αφετέρου το αγοραστικό/ επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε παλιά ή πολύ παλιά ακίνητα, με συνέπεια και στις δύο περιπτώσεις να ανεβαίνουν με μάλλον στρεβλό τρόπο οι τιμές. Η νέα Οδηγία για το ΦΠΑ δεν λύνει απλώς τα χέρια του υπουργείου Οικονομικών, αλλά «υπόσχεται» κατασκευαστικό οργασμό.
Σήμερα, τα νεόδμητα υπάγονται κατ’ εξαίρεση σε φόρο μεταβίβασης με συντελεστή 3%, καθώς η εφαρμογή ΦΠΑ 24% έχει «παγώσει» ως το τέλος του 2022. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η αναστολή της επίμαχης διάταξης θα συνεχιστεί και μετά την επόμενη χρονιά, ωστόσο η χρονιά- ορόσημο είναι το 2025, οπότε θα τεθεί σε ισχύ η νέα Κοινοτική Οδηγία για το ΦΠΑ.
Σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ τα νεόδμητα από το 2025
Όπως προβλέπει η ομόφωνη συμφωνία, που επισφραγίστηκε στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών μετά από σχεδόν δυόμιση χρόνια σκληρών παζαριών, (και) η Ελλάδα από το 2025 θα μπορεί να εντάξει τα νεόδμητα ακίνητα σε ειδικό καθεστώς ΦΠΑ. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να εφαρμόσει όχι απλώς μειωμένο ή υπερμειωμένο συντελεστή- δηλαδή 13% και 6% με τα ισχυόντα- αλλά ακόμα και μηδενικό, σύμφωνα με τις «κατά παρέκκλιση» προβλέψεις του πλαισίου, όπως πράττει και το Λουξεμβούργο.
Τα οφέλη για την κτηματαγορά είναι προφανή, καθώς θα δοθεί ένα επιπλέον κίνητρο για την ανέγερση νέων κατοικιών, ειδικά σε περιοχές όπου σχεδιάζονται αναβαθμίσεις υποδομών ή επέκταση του αστικού ιστού.