Η εξαγορά της Activision Blizzard ($ATVI) κατά 69 δισεκατομμύρια δολάρια από τη Microsoft ($MSFT) εγκρίθηκε από τη βρετανική αρχή ανταγωνισμού, απομακρύνοντας το τελευταίο σημαντικό ρυθμιστικό εμπόδιο που κρατούσε πίσω την ολοκλήρωση της μεγαλύτερης συμφωνίας τυχερών παιχνιδιών που έγινε ποτέ.
Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών δήλωσε την Παρασκευή ότι η αναδιαρθρωμένη προσφορά της Microsoft ($MSFT) για την πώληση ορισμένων δικαιωμάτων παιχνιδιών στον γαλλικό εκδότη Ubisoft Entertainment ικανοποίησε τις όποιες ανησυχίες της για τον ανταγωνισμό. Η υπηρεσία δήλωσε ότι θα διατηρήσει ανταγωνιστικές τιμές και καλύτερες υπηρεσίες.
Η συμφωνία βρισκόταν σε εκκρεμότητα επί μήνες, καθώς αντιμετώπιζε ανησυχίες από παγκόσμιες αντιμονοπωλιακές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχικού βέτο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, απέκτησε απροσδόκητη δυναμική αφού η Microsoft ($MSFT) νίκησε τη δικαστική αμφισβήτηση της συμφωνίας από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη συμφωνία με διορθωτικά μέτρα συμπεριφοράς τον Μάιο. Αυτό άφησε την CMA ως τη μόνη ρυθμιστική αρχή που στεκόταν εμπόδιο στη συμφωνία.
“Δώσαμε ένα σαφές μήνυμα στη Microsoft ($MSFT) ότι η συμφωνία θα μπλοκαριστεί αν δεν αντιμετωπίσει πλήρως τις ανησυχίες μας και μείναμε πιστοί σε αυτό”, δήλωσε η Sarah Cardell, διευθύνουσα σύμβουλος της CMA.
Μέχρι το καλοκαίρι η Microsoft ($MSFT) υπέβαλε εκ νέου μια ουσιαστικά διαφορετική συμφωνία στην CMA, σε μια τελευταία προσπάθεια να περάσει τη συμφωνία που θα περιλάμβανε τον τίτλο blockbuster Call of Duty.
Η Microsoft ($MSFT) και η Activision ($ATVI) συμφώνησαν να παρατείνουν την προθεσμία της συμφωνίας έως τις 18 Οκτωβρίου.
“Έχουμε πλέον περάσει το τελευταίο ρυθμιστικό εμπόδιο για να κλείσουμε αυτή την εξαγορά, η οποία πιστεύουμε ότι θα ωφελήσει τους παίκτες και τη βιομηχανία παιχνιδιών παγκοσμίως”, δήλωσε ο Brad Smith, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της Microsoft ($MSFT).
Μόλις οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η Microsoft ($MSFT) θα επιβλέπει μερικά από τα πιο ιστορικά franchises του gaming, όπως το Call of Duty, το παιχνίδι για κινητά Candy Crush και το Diablo.
Τα τελευταία χρόνια, η Microsoft ($MSFT) εξαγοράζει εταιρείες παιχνιδιών σε μια προσπάθεια να φέρει κορυφαία παιχνίδια στο οικοσύστημα των κονσολών Xbox, των υπολογιστών Windows και της συνδρομητικής υπηρεσίας παιχνιδιών Game Pass. Επί του παρόντος, η Microsoft ($MSFT) βρίσκεται στην τρίτη θέση των εταιρειών κονσολών πίσω από τη Sony και τη Nintendo.
Στελέχη της Microsoft ($MSFT) δήλωσαν ότι η συμφωνία είναι ο τρόπος του τεχνολογικού γίγαντα να εισέλθει στην αγορά παιχνιδιών για κινητά τηλέφωνα αξίας 93 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου επικεντρώθηκαν αντ’ αυτού στη δυνατότητα της Microsoft ($MSFT) να κυριαρχήσει στην ανερχόμενη αγορά παιχνιδιών cloud.
Με τα παιχνίδια της Activision ($ATVI), η Microsoft ($MSFT) θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερους πελάτες στην υπηρεσία cloud gaming, ένα χαρακτηριστικό του Game Pass. Οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι το cloud gaming παραμένει εξειδικευμένο. Τόσο η Google όσο και η Amazon αγωνίστηκαν να αποκτήσουν χώρο σε αυτό.
Η ΕΕ δήλωσε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία δεν θα χρειαστεί να περάσουν από άλλη διαδικασία έγκρισης στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δήλωση της Παρασκευής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι οι δεσμεύσεις του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επηρεάζουν τις δεσμεύσεις της Microsoft ($MSFT) στην ΕΕ.
Η FTC συνεχίζει να αμφισβητεί τη συμφωνία ακόμη και μετά την ολοκλήρωσή της, αν και είναι απίθανο να εκτροχιάσει την ολοκλήρωσή της. Ο οργανισμός δήλωσε ότι θα προχωρήσει με την εσωτερική δίκη του κατά της εξαγοράς.
Η CMA δήλωσε την Παρασκευή ότι εντόπισε “περιορισμένες εναπομένουσες ανησυχίες” με τη νέα συμφωνία, αλλά η Microsoft ($MSFT) ανέλαβε δεσμεύσεις που θα καταστήσουν τους όρους των δικαιωμάτων που πωλήθηκαν στη Ubisoft εκτελεστούς από την CMA.
“Η επίσημη έγκριση της CMA είναι σπουδαία νέα για το μέλλον μας με τη Microsoft ($MSFT) και ανυπομονούμε να γίνουμε μέρος της ομάδας Xbox”, δήλωσε εκπρόσωπος της Activision ($ATVI).