Μια καθαρά εξαγωγική επιχείρηση, που στέλνει τα προϊόντα που παράγει σε χώρες της Ευρώπης, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στη Νότια Αφρική, είναι η Αgrofarma, η οποία μάλιστα συνεχίζει να διαπρέπει παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που επικρατεί – κυρίως σε εγχώριο επίπεδο.
Η ιστορία της ξεκινά το 2001, όταν ο Τάσος Υψηλάντης, καθηγητής Φυσικής αποφάσισε να ασχοληθεί με τον πρωτογενή τομέα και συγκεκριμένα, με έναν άγνωστο – μέχρι τότε – κλάδο για τη χώρα μας, τη σαλιγκαροτροφία.
Έτσι δημιούργησε στο Ομορφοχώρι, λίγο έξω από τη Λάρισα, την πρώτη στο είδος της μονάδα εκτροφής σαλιγκαριών σε κλειστά θερμοκήπια, παράγοντας αρχικά νωπά σαλιγκάρια για να ακολουθήσει στη συνέχεια η παραγωγή και προώθηση στη διεθνή αγορά κρέατος σαλιγκαριών σε κονσέρβα (με σάλτσα ή χωρίς), κατεψυγμένων σαλιγκαριών χαβιαριού από σαλιγκάρι και τελευταία η διάθεση σάλιου σαλιγκαριού σε εταιρείες καλλυντικών.
Παράλληλα, ο Λαρισαίος επιχειρηματίας ”εξάγει” τεχνογνωσία πάνω στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς προσκαλείται συχνά τόσο από μεμονωμένους εκτροφείς, όσο και απο Υπουργεία Γεωργίας άλλων κρατών, ώστε να συμμετάσχει σε σχετικά σεμινάρια.
H εμπορική δραστηριότητα της επιχείρησης είναι αποκλειστικά εξαγωγική και αυτό γιατί, όπως αναφέρει στην ypaithros ο Τάσος Υψηλάντης, ”στην Ελλάδα ακόμα δεν υπάρχει νοοτροπία και κουλτούρα κατανάλωσης σαλιγκαριών”. Στις ελάχιστες περιπτώσεις στις οποίες επιχείρησε να απευθυνθεί στην ελληνική αγορά, κατέγραψε οικονομικές ζημιές και μόνο.
Η μονάδα του εκτρέφει σαλιγκάρια σε θερμοκήπια με δίχτυα σκίασης, προκειμένου η παραγωγή να είναι 100% ελεγχόμενη. Σύμφωνα με τον κ Υψηλάντη, ”από το κράτος δεν θέλουμε τίποτα, παρά μόνο, να μην βάζει εμπόδια στο να παράγουμε”.