20.1 C
Athens
Saturday, November 23, 2024
More

    Μετεξεταστέα της Ευρώπης η Ελλάδα στις ταχύτητες Internet

    Ακόμη χαμηλότερα στη διεθνή κατάταξη διολισθαίνει η Ελλάδα στις ταχύτητες του Internet, με τη χώρα μας να έχει τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη στο σταθερό ευρυζωνικό Διαδίκτυο, ενώ και στο mobile έχασε τέσσερις θέσεις μόνο τον Μάρτιο.

    Ειδικά για τους πολίτες που συνδέονται μέσω σταθερού δικτύου η εικόνα είναι απογοητευτική: η Ελλάδα βρέθηκε τον Μάρτιο στην 102η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μεταξύ 180 χωρών του κόσμου, με το Καζακστάν, τον Μαυρίκιο, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα να σκοράρουν πάνω από την Ελλάδα σε ταχύτητες σύνδεσης στο σταθερό Internet. Τον Φεβρουάριο η αντίστοιχη εθνική επίδοση ήταν η 101η θέση, ενώ έναν μήνα νωρίτερα η Ελλάδα βρισκόταν στην 99η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στις ταχύτητες του σταθερού Internet.

    Τα στοιχεία της παγκόσμιας εταιρείας μετρήσεων Οokla για τον Μάρτιο δείχνουν διολίσθηση της Ελλάδας και στο mobile internet, όπου η χώρα συστηματικά κέρδιζε έδαφος το τελευταίο διάστημα, ενώ πλέον κατρακύλησε στην 38η θέση της κατάταξης (από την 34η τον Φεβρουάριο).

    Πρακτικά οι ταχύτητες με τις οποίες συνδέονται οι Έλληνες στο Διαδίκτυο από το κινητό τους βρίσκονται σήμερα στο ήμισυ του παγκόσμιου μέσου όρου, ενώ στο σταθερό ευρυζωνικό δίκτυο η μέση ταχύτητα παγκοσμίως είναι τετραπλάσια από την αντίστοιχη στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ookla η μέση ταχύτητα (download) τον Μάρτιο στην Ελλάδα ήταν 79,28 Mbps και 14,04 Mbps (για το upload). Στο δε σταθερό ευρυζωνικό Internet οι αντίστοιχες επιδόσεις ήταν τον Μάρτιο στα 49,94 Mbps (download) και στα 9,44 Mbps (upload). Το δε latency (η καθυστέρηση απόκρισης) στην Ελλάδα στο mobile internet ήταν στα 22 ms και στις ευρυζωνικές συνδέσεις στα 11 ms.

    Η Ookla μετρά και τις επιδόσεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Στον παγκόσμιο χάρτη με τις πιο γρήγορες πόλεις στον κόσμο στις ταχύτητες του Internet στο σταθερό ευρυζωνικό Internet η Θεσσαλονίκη έχασε τον Μάρτιο δύο θέσεις και κατετάγη στην 108η σε σύνολο 196 πόλεων με ταχύτητες 62,86 Mbps, ενώ η Αθήνα βρέθηκε ακόμη πιο κάτω στην 120η θέση με ταχύτητες 51,67 Mbps, χάνοντας δύο θέσεις.

    Τέλος, στο mobile internet η Θεσσαλονίκη κέρδισε δύο θέσεις φτάνοντας στην 39η ανάμεσα σε 164 πόλεις με 116,52 Mbps, ενώ η Αθήνα παρέμεινε στην 53η με μέση ταχύτητα τον Μάρτιο τα 93,84 Mbps.

    Να σημειώσουμε ότι παγκοσμίως στο mobile internet η μέση ταχύτητα τον Μάρτιο ήταν στα επίπεδα των 52,98 Mbps (download) και 11,48 Mbps (στο upload), ενώ στο σταθερό Internet η μέση ταχύτητα ήταν 93,28 Mbps στο download και 45,46 Mbps στο upload.

    Το πιο γρήγορο σταθερό ευρυζωνικό Internet στον κόσμο είχε τον Μάρτιο η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ Κονγκ, με 284,13 Mbps, 276,02 Mbps και 274,26 Mbps, αντίστοιχα. Ενώ στο mobile internet πρωταθλητισμό κάνει το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ, με 313,30 Mbps, 296 Mbps και 228,64 Mbps αντίστοιχα.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα