25 C
Athens
Sunday, September 8, 2024
More

    Μετά την πολεμική άσκηση Θαλασσόλυκος τα απόνερα της συνάντησης μύριζαν μπαρούτι

    Στα απόνερά της Γαλάζιας Πατρίδας κολύμπησε για άλλη μία φορά η ελληνική εξωτερική πολιτική, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ακούει περί τουρκικών μειονοτήτων στην ελληνική επικράτεια –κάτι που δεν συνάδει με τη συνθήκη της Λωζάνης– όσο και περί της μετατροπής της Μονής της Χώρας, ενός εκ των πλέον ιστορικών μνημείων της Ορθοδοξίας, μνημείου προστατευόμενου από την UNESCO, σε τζαμί.

    Άλλωστε από τη συνάντηση είχαν προηγηθεί η τουρκική πολεμική άσκηση «Θαλασσόλυκος», σενάριο της οποίας στην ουσία είναι η κατάληψη ελληνικού νησιού, η εισαγωγή της Γαλάζιας Πατρίδας ως μαθήματος στα σχολεία, παράνομες τουρκικές NAVTEX και οι ανεδαφικές αιτιάσεις περί τετελεσμένων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο.
    Ο Erdogan είπε: «Νιώθω ικανοποίηση που φιλοξενώ τον αξιότιμο πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη και την αντιπροσωπεία του στην Άγκυρα.

    Όπως γνωρίζετε επισκέφθηκε την Αθήνα τον Δεκέμβριο, είχαμε επιβεβαιώσει την αμοιβαία συμφωνία μας να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους.
    Καταγράψαμε αυτή τη συναντίληψη με τη διακήρυξη των Αθηνών.
    Η ανταποδοτική επίσκεψη του αξιότιμου Κυριάκου αποτελεί αντικατοπτρισμό αυτής της συμφωνίας.
    Τον ευχαριστώ για την ειλικρίνειά του στο θέμα της ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.
    Είχαμε άκρως παραγωγική ειλικρινή και εποικοδομητική συνομιλία, εξετάσαμε αναλυτικά τα θέματα της διμερούς μας ατζέντας.
    Εργαζόμαστε με στόχο να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο.
    Η συμφωνία για τη δημιουργία κοινού επιχειρηματικού συμβουλίου θα έχει μεγάλη συμβολή στις προσπάθειές μας.
    Το μνημόνιο κατανόησης διαχείρισης καταστροφών που υπεγράφη σήμερα στερέωσε τη βάση των συμφωνιών μας.
    Συζητήσαμε και τα αλληλένδετα προβλήματα στις σχέσεις μας.
    Είμαστε προσηλωμένοι να κλείσουμε τα προβλήματα στο πλαισίου ειλικρινούς διαλόγου και του διεθνούς δικαίου.
    Η καταπολέμηση τρομοκρατικών οργανώσεων βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα μας, είμαστε σύμφωνοι ότι δεν υπάρχει θέση για αυτές στην περιοχή μας. Σημαντικό να βρεθεί λύση για το Κυπριακό.
    Ανταλλάξαμε απόψεις για περιφερειακές εξελίξεις και ειδικότερα για τη γενοκτονία στη Γάζα».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε :

    Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της τουρκικής δημοκρατίας κ. Tayyip, δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου για τη ζεστή φιλοξενία, στην τέταρτη συνάντηση μέσα στους τελευταίους δέκα μήνες- κάτι που αποδεικνύει ότι μπορούμε να καθιερώσουμε την προσέγγιση της αμοιβαίας κατανόησης όχι ως εξαίρεση αλλά ως παραγωγική κανονικότητα, που διαμορφώνει και μια καλύτερη καθημερινή πραγματικότητα. Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε και σήμερα, το οποίο θεμελιώσαμε προ λίγων μηνών.
    Είναι θετική εξέλιξη σε μια εποχή δύσκολη και είναι πολύ σημαντικό ότι η προσέγγιση έχει ήδη οδηγήσει σε χειροπιαστά αποτελέσματα με αμοιβαίο όφελος. Στον τομέα της οικονομίας είχαμε αποφασίσει να
    Στόχος μας να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και οι λαοί μας απολαμβάνουν τους καρπούς, οι τουρκικές οικογένειες μπορούν να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά. Είναι σημαντικό οι δύο λαοί μας να επικοινωνούν.
    Αποδίδει και η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό.
    Η Ελλάδα συμφωνεί στη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ ώστε να ανακουφιστεί μέσω οργανωμένων μετεγκαταστάσεων.
    Οι μειονότητες των δύο χωρών μας αποτελούν γέφυρα φιλίας. Στη Θράκη χριστιανοί και μουσουλμάνοι συμπολίτες μας διαβιούν αρμονικά και σε αυτόν τον στόχο είμαι προσηλωμένος και το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας είναι έμπρακτο.
    Επιτυχία μας η ενεργή παρουσία της μειονότητας στην ελληνική ζωή και θα ήταν ευχής έργο αν την ίδια άνθηση γνώριζε ο ελληνισμός στην Τουρκία.
    Στο πνεύμα της συνύπαρξης ο σεβασμός των κανόνων προστασίας της κληρονομιάς.
    Στόχος μας να διπλασιάσουμε τις διμερείς μας συναλλαγές σε βάθος πενταετίας, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση και οι λαοί μας απολαμβάνουν τους καρπούς, οι τουρκικές οικογένειες μπορούν να ταξιδεύουν σε δέκα ελληνικά νησιά
    Με ειλικρίνεια συζητήσαμε τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι η μονή της χώρας θα λειτουργήσει πια ως τέμενος, άκουσε όσα είπε και πιστεύω ότι κατ’ ελάχιστον είναι σημαντικό να μπορούμε να διαφυλάξουμε την πολιτιστική αξία του μνημείου για να μπορεί να είναι επισκέψιμο από όλους.
    Συζητήσαμε και τις εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, τα γεγονότα που πρέπει να σταματήσουν με έναν τρόπο μόνο: καταδίκη της τρομοκρατίας και σεβασμό του διεθνούς δικαίου.
    Με την Τουρκία δεν συμφωνούμε πάντα για τη Μέση Ανατολή -η θέση της Αθήνας είναι ότι το Ισραήλ είχε κάθε δικαίωμα να αμυνθεί στην επίθεση τρομοκρατών στο έδαφός της. Συμφωνούμε όμως ότι πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη χρήση βίας και να οδηγηθούμε σε ανακωχή διαρκείας, να προστατευθούν οι άμαχοι να απελευθερωθούν οι όμηροι και να αποκτήσει η Παλαιστίνη βοήθεια. Θα ήταν λάθος να γίνει χερσαία επίθεση στη Ράφα, μόνη βιώσιμη λύση η λύση των δύο κρατών.
    Συζητήσαμε και το Κυπριακό, που είναι υψίστης σημασίας για εμάς, ένα ζήτημα που διαφωνούμε αλλά το αντίδοτο είναι ο διάλογος.
    Πέραν των όσων είπαμε, οι υπουργοί μας υπέγραψαν μνημόνια συνεργασίας στην Υγεία και την Πολιτική Προστασία, στην οποία αντιμετωπίζουμε παρεμφερείς προκλήσεις από την κλιματική κρίση. Με το βλέμμα στα πολλά που μας ενώνουν, επιθυμούμε να πυκνώσουμε τις επαφές μας, να συνεχίσουμε στον θετικό δρόμο.
    Να σας ευχαριστήσω πάλι για την εξαιρετική φιλοξενία, προσβλέποντας να συναντηθούμε εκ νέου».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα