«Εργαζόμαστε αθόρυβα και συστηματικά για την οριστική επιστροφή και την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», τόνισε στη Βουλή η Λίνα Μενδώνη.
Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού απάντησε για το θέμα των Μαρμάρων σε σχετική επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ, Φωτεινής Πιπιλή. Σύμφωνα με την κυρία Μενδώνη, «η πολιτική μας σιγά-σιγά κεφαλαιοποιείται».
Η υπουργός Πολιτισμού σημείωσε πως «η πλέον χειροπιαστή απόδειξη της πολιτικής μας, ήταν η πολύ σημαντική για την υπόθεση των Γλυπτών απόφαση του Σεπτεμβρίου του 2021 της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους».
Ακόμη, επισήμανε πως «είναι η πρώτη φορά από το 1984, όταν το θέμα της επιστροφής των Παρθενωνείων ετέθη από τη Μελίνα Μερκούρη, που αυτή η Επιτροπή καταλήγει ομόφωνα, όχι απλώς σε μία σύσταση, recommendation, αλλά ομόφωνα σε απόφαση ότι το αίτημα της Αθήνας είναι δίκαιο και νόμιμο και καλεί επιτακτικά το Ηνωμένο Βασίλειο να αναθεωρήσει τη στάση του και να συνομιλήσει με την Ελλάδα αναγνωρίζοντας τον διακυβερνητικό χαρακτήρα του ζητήματος σε αντίθεση με τα όσα εξακολουθεί να υποστηρίζει το Λονδίνο, ότι δηλαδή η υπόθεση του επαναπατρισμού των Γλυπτών στην Αθήνα αφορά το Βρετανικό Μουσείο».
Η κ. Μενδώνη, είπε πως «όσοι διεθνώς ασχολούμαστε με το θέμα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι συνθήκες παγκοσμίως έχουν αλλάξει σε σχέση με την αντιμετώπιση των κλεμμένων και βιαίως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών από τις χώρες που τα δημιούργησαν και στις οποίες ανήκουν» και πρόσθεσε πως «αυτό το ευνοϊκό για την υπόθεση των πολιτιστικών αγαθών κλίμα, το αξιοποιήσαμε συστηματικά με αθόρυβη και πολλή δουλειά».
Επισήμανε πως «η πρόσφατη δημοσκόπηση τον Νοέμβριο του 2021 κατέδειξε ότι η βρετανική κοινή γνώμη υποστηρίζει την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα σε ποσοστό 60%» Παρατήρησε πως όχι μόνο ο Guardian, αλλά και οι Times του Λονδίνου, μετά από 50 χρόνια, αλλάζει θέση και πλέον γράφει πως είναι καιρός τα Γλυπτά να γυρίσουν στην Ελλάδα.
Η υπουργός υπογράμμισε πως «την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα δεν την απαιτεί μόνο η παγκόσμια κοινή γνώμη. Είναι το ίδιο το χάσκον και ακρωτηριασμένο μνημείο που αξιώνει την επιστροφή των γλυπτών του, προκειμένου να επανακτήσει την ενιαία και αδιαίρετη φυσική, αισθητική και νοηματική του οντότητα».
Πρόσθεσε πως «το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς εντείνεται από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει προσωπικά ο πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στην ουσία επανάφερε το θέμα στο διεθνές προσκήνιο όταν το έθεσε στην προτεραιότητα των συζητήσεών του με τον Βρετανό ομόλογό του».