Οι συναλλαγές με μετρητά έχουν ορισμένα πλεονεκτήματα, όπως και να το κάνουμε. Οι πληρωμές γίνονται ανώνυμα και ο καταναλωτής διατηρεί ανά πάσα στιγμή τον έλεγχο στα οικονομικά του, γιατί εύκολα αντιλαμβάνεται τί ακριβώς έχει ξοδέψει.
«Cash is king», λένε πολλοί. Στη Γερμανία έχει εμπεδωθεί και μία ακόμη αντίστοιχη ρήση: «Μόνο τα μετρητά είναι αληθινά» («Nur Bares ist Wahres»).
Ωστόσο, ο Μπούρκχαρντ Μπαλτς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνει ότι «με την πάροδο του χρόνου αλλάζει το τοπίο στις συναλλαγές στη Γερμανία, αλλά και στην Ευρώπη».
Όλο και περισσότεροι προτιμούν τις ηλεκτρονικές και ψηφιακές πληρωμές, είτε με χρεωστική και πιστωτική κάρτα, είτε από το κινητό τους τηλέφωνο, είτε μέσω smartwatch. Άδηλο λοιπόν το μέλλον των μετρητών;
Την Τετάρτη η Μπούντεσμπανκ παρουσίασε μία μελέτη που υπογράφουν η εταιρεία συμβούλων VDI/VDE Innovation και το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Sinus, με τίτλο «Τα μετρητά του μέλλοντος». Εκεί αναφέρονται τρία πιθανά σενάρια για την εξέλιξη των συναλλαγών με μετρητά μέχρι το 2037.
Το πρώτο σενάριο σκιαγραφεί ένα απολύτως ψηφιακό τοπίο πληρωμών, στο οποίο τα μετρητά θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από την καθημερινότητα, ακόμη και για πληρωμές στο σουπερμάρκετ ή δοσοληψίες μεταξύ φίλων και όλες οι συναλλαγές γίνονται με ψηφιακό χρήμα.
Αντιθέτως, το δεύτερο σενάριο περιγράφει μία «αναγέννηση των μετρητών», θεωρώντας ότι σε έναν ψηφιακό κόσμο οι καταναλωτές θα αρχίσουν να ανακαλύπτουν ξανά τα πλεονεκτήματα των συναλλαγών με κέρματα και χαρτονομίσματα.
Το τρίτο πιθανό σενάριο αναφέρεται σε ένα «υβριδικό τοπίο πληρωμών». Σε αυτή την εκδοχή τα μετρητά δεν θα έχουν εξαφανιστεί πλήρως, αλλά θα χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο.
Ακόμη και η πρόσβαση σε μετρητά θα δυσχεραίνεται διαρκώς, ώστε να προωθούνται οι ψηφιακές πληρωμές.
Πηγή : dw