O θάνατός σου η ζωή μου, λένε, και αυτό τίθεται καθημερινά σε εφαρμογή στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των επιχειρήσεων.
Τα τελευταία χρόνια η τιμές της σοκολάτας παρουσιάζουν φρενήρη αύξηση λόγω της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου El Nino. Ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο επεσήμανε τη μείωση της παραγωγής στις δύο χώρες που παράγουν το περισσότερο κακάο, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γκάνα.
Πριν λίγους μήνες, οι αυξήσεις αυτές οδήγησαν εταιρίες όπως η Cadbury να προβούν σε τακτική shrinkflation μειώνοντας τις ποσότητες της σοκολάτας, διατηρώντας ωστόσο τις τιμές ίδιες. Η Mondelez βέβαια, προνόησε αρκετό καιρό επίσης πριν μειώνοντας την ποσότητα στις σοκολάτες της.
Μπροστά στην απειλή να «ξεμείνουμε» από σοκολάτα νεοσυσταθείσες εταιρείες, πρωτοπορούν δημιουργώντας σοκολάτες χωρίς κακάο, από άλλα φυτικά συστατικά όπως η Nocoa και η QOA.
Άλλες πάλι αντί να καλλιεργούν ή να συγκομίζουν κόκκους κακάο, παρασκευάζουν σοκολάτα με συνθετικά ή άλλα συστατικά που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.
«Έχουμε δει κάποιους να απομακρύνονται από τη σοκολάτα σε άλλα προϊόντα, είτε πρόκειται για μπισκότα είτε για αλμυρά σνακ», δήλωσε ο αναλυτής της J.P. Morgan, Ken Goldman, σε μια έκθεση έρευνας. «Πιστεύουμε ότι η σοκολάτα χάνει λίγο μερίδιο, επομένως οι καταναλωτές σίγουρα αντιδρούν στις υψηλότερες τιμές».
Σε έκθεση της εταιρείας έρευνας αγοράς Crunchbase, αναφέρονται τέσσερις εταιρείες που έχουν συγκεντρώσει περισσότερα από 110 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής, συλλογικά, τους τελευταίους μήνες, πουλώντας υποκατάστατα σοκολάτας!
- Η Voyage Foods, που ιδρύθηκε το 2021, έκλεισε πρόσφατα έναν κύκλο 52 εκατομμυρίων δολαρίων, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότησή της στα 94 εκατομμύρια δολάρια. Η Voyage Foods χρησιμοποιεί αποκλειστική τεχνολογία για την παρασκευή αλειμμάτων χωρίς ξηρούς καρπούς και καφέ χωρίς κόκκους. Πέτυχε εθνική διανομή με τη Walmart τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.
- Η Planet A Foods με έδρα τη Γερμανία έχει συγκεντρώσει το δεύτερο μεγαλύτερο μετοχικό κεφάλαιο στη λίστα με πάνω από 43,3 εκατομμύρια δολάρια. Ιδρύθηκε επίσης το 2021 και χρησιμοποιεί τη δική της τεχνολογία για τη ζύμωση φυτικών συστατικών για προϊόντα όπως το ChoViva Concentrate και το ChoViva Butter.
- Η California Cultured, με έδρα το Δυτικό Σακραμέντο και ιδρύθηκε το 2020. Έχει συγκεντρώσει 4 εκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια για τα βιώσιμα προϊόντα καφέ και σοκολάτας της. Η διαδικασία είναι παρόμοια και για τα δύο: εξαγωγή κυττάρων από ποικιλίες κακάο και κόκκων καφέ και στη συνέχεια καλλιέργεια τους σε μεγάλες δεξαμενές που μιμούνται τα φυσικά τους ενδιαιτήματα. Αν και δεν έχει ακόμη εμπορικά διαθέσιμα προϊόντα, το πρώτο θα είναι η σκόνη κακάο.
- Η Nukoko, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2023 και έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 1,9 εκατομμύρια δολάρια σε μετοχική χρηματοδότηση. Η εταιρεία χρησιμοποιεί τεχνολογία που αναπαράγει τη διαδικασία ζύμωσης που χρησιμοποιείται συνήθως για τη μετατροπή των κόκκων κακάο σε σοκολάτα, αλλά χρησιμοποιεί κόκκους εγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί για κόκκους κακάο. Αν και η Nukoko δεν έχει ακόμη προϊόντα στην αγορά, ο ιστότοπός της λέει ότι κάποια θα κυκλοφορήσουν σύντομα.