Μετά τις ισχυρές πιέσεις από την κυβέρνηση για επανεξέταση των προμηθειών, οι τράπεζες μειώνουν τις χρεώσεις των εμβασμάτων με στόχο τη μικρότερη επιβάρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Μηδενικές είναι πλέον οι χρεώσεις στο διατραπεζικό προϊόν άμεσων μεταφορών IRIS που υλοποιεί η ΔΙΑΣ σε συνεργασία με τις τράπεζες για μεταφορές ποσών έως 500 ευρώ ημερησίως μέσω κινητού τηλεφώνου. Θυμίζεται ότι, ενώ αρχικά η υπηρεσία προσφέρονταν δωρεάν από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τους τελευταίους μήνες είχε ξεκινήσει να χρεώνεται από κάποιες τράπεζες.
Ωστόσο, στον απόηχο των συναντήσεων των τραπεζικών διοικήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τον Δεκέμβριο, η υπηρεσία IRIS για μεταφορές χρημάτων μεταξύ φυσικών προσώπων παρέχεται πλέον εντελώς δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ενεργοποιήσει κάποιος την υπηρεσία μέσω του mobile app της τράπεζάς του ώστε να λαμβάνει και να στέλνει χρήματα μόνο με τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Το προϊόν παρέχεται από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες -Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank και χρησιμοποιείται ήδη από 1,3 εκατ. χρήστες.
Σε μειώσεις προχώρησαν παράλληλα οι τράπεζες και στα εμβάσματα μέσω internet banking, για μεγαλύτερα ποσά, σε μια ένδειξη “καλής θέλησης” προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού μιας σειράς από προμήθειες και χρεώσεις που επιβαρύνουν συγκεκριμένες τραπεζικές εργασίες.
Σύμφωνα με τα ανανεωμένα τιμολόγια των τραπεζών που τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, οι χρεώσεις για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών διαμορφώνονται ως εξής:
-Εθνική Τράπεζα: Τα εισερχόμενα εμβάσματα για ποσά έως 15 ευρώ θα εκτελούνται δωρεάν, ενώ για ποσά έως 5.000 ευρώ η χρέωση είναι 3 ευρώ και αυξάνεται στα 4 ευρώ για ποσά έως 12.500 ευρώ.
-Eurobank: Η χρέωση του εξερχόμενου εμβάσματος έως το ποσό των 12.500 ευρώ διαμορφώνεται σε 1,20 ευρώ. Η χρέωση εισερχόμενου εμβάσματος είναι μηδενική για ποσά έως 20 ευρώ και ανέρχεται σε 3,50 ευρώ έως τα 12.500 ευρώ.
-Alpha Bank: Για μεταφορές έως 5.000 ευρώ ισχύει χρέωση εξερχόμενου εμβάσματος 1 ευρώ και για μεταφορές έως 50.000 ευρώ η χρέωση ανέρχεται σε 3 ευρώ. Για τις άμεσες μεταφορές (IRIS Payments) επιβάλλεται επιπλέον χρέωση 1,50 ευρώ για ποσά έως 12.500 ευρώ.
–Τράπεζα Πειραιώς: Για μεταφορές έως 15.000 ευρώ ισχύει προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος 1,40 ευρώ. Για μεταφορές με υψηλή προτεραιότητα (εντός της ίδιας ημέρας), η χρέωση αυξάνεται κατά 1,50 ευρώ, ενώ για άμεσα εμβάσματα (IRIS Payments) η επιπλέον χρέωση διαμορφώνεται στα 2,50 ευρώ για ποσά έως 12.500 ευρώ.
-Optima Bank: Παρέχεται ενιαία υπηρεσία άμεσων πληρωμών με χρέωση εισερχόμενου εμβάσματος μηδενική για ποσά έως 15 ευρώ και 3 ευρώ για μεταφορές έως 12.500 ευρώ. Όταν ο αποστολέας επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου τα έξοδα της μεταφοράς, ισχύει επιπλέον χρέωση 1 ευρώ για ποσά έως 12.500 ευρώ.
-Attica Bank: Τα εισερχόμενα εμβάσματα με κανονική προτεραιότητα χρεώνονται με 0,80 ευρώ για ποσά έως 1.000 ευρώ και με 1,50 ευρώ για ποσά έως 15.000 ευρώ. Τα έμβασματα με άμεση προτεραιότητα χρεώνονται με 2,30 ευρώ για μεταφορές έως 1.000 ευρώ και με 3 ευρώ έως 12.500 ευρώ. Τα εξερχόμενα εμβάσματα (με χρέωση εξόδων OUR) χρεώνονται με 2 ευρώ για μεταφορές 2.000 ευρώ και 3 ευρώ για ποσά έως 15.00 ευρώ στην κανονική προτεραιότητα. Για άμεση προτεραιότητα, οι χρεώσεις διαμορφώνονται στα 3,50 ευρώ (έως 1.000 ευρώ) και στα 4,50 ευρώ (έως 12.500 ευρώ).
-Παγκρήτια Τράπεζα: Το εξερχόμενο έμβασμα με κανονική προτεραιότητα μέσω e-banking χρεώνεται με προμήθεια 1 ευρώ για μεταφορές έως 1.000 ευρώ και με 2 ευρώ έως 5.000 ευρώ. Όταν η προτεραιότητα είναι άμεση, οι χρεώσεις διαμορφώνονται σε 2 ευρώ και 3 ευρώ αντίστοιχα.
Σημειώνεται, πάντως, και οι ανωτέρω τιμολογήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι προσωρινές και αναμένεται να αλλάξουν εντός του έτους. Ειδικά για τις άμεσες πληρωμές, οι οποίες σήμερα παρέχονται μέσω e-banking υπό την επωνυμία IRIS Payments, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί την ψήφιση κανονισμού που θα εξισώνει τη χρέωσή τους με το απλό έμβασμα. Η πρωτοβουλία αυτή λαμβάνεται με στόχο την ταχύτερη και ασφαλέστερη εκτέλεση των μεταφορών πιστώσεων χωρίς να επιβαρύνονται επιπλέον ιδιώτες και επιχειρήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του έτους.