21.3 C
Athens
Thursday, November 21, 2024
More

    Μειώνεται ολοένα και περισσότερο ο πληθυσμός στην Ελλάδα

    Ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με την υπογεννητικότητα να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η χώρα στο μέλλον. Το πρόβλημα είναι γνωστό, οι αιτίες είναι σαφείς, και η επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί για τις αρνητικές προοπτικές. Η Πολιτεία καταρτίζει πολιτικές για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

    Τα παραπάνω συζητήθηκαν στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νησιών, που πραγματοποιήθηκε στη Μήλο από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου, με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και φορέων εκπαίδευσης και καινοτομίας. Αντάλλαξαν απόψεις για σημαντικά ζητήματα, όπως οι μεταφορές στις μικρονησιωτικές κοινωνίες, η πράσινη μετάβαση της ακτοπλοΐας, η λειψυδρία, η ενεργειακή αυτονομία και οι κοινωνικές προκλήσεις.

    Μια ενδιαφέρουσα ενότητα του συνεδρίου αφορούσε την υπογεννητικότητα, που πλήττει ιδιαίτερα τις μικρές κοινωνίες και έχει σοβαρές επιπτώσεις στα μικρά νησιά.

    Το 2022, η Ελλάδα κατέγραψε τον χαμηλότερο αριθμό γεννήσεων των τελευταίων 92 ετών, σύμφωνα με τον Νικόλαο Ζυγουρόπουλο, χειρουργό γυναικολόγο και ακαδημαϊκό υπότροφο. Το φαινόμενο της υπογεννητικότητας και η γήρανση του πληθυσμού συνεχίζεται αδιάκοπα τα τελευταία 35-40 χρόνια.

    Η Ελλάδα συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες με τους χαμηλότερους ρυθμούς γεννήσεων στην Ευρώπη, με ορισμένα χωριά να μην έχουν καταγράψει ούτε μία γέννηση εδώ και χρόνια. Επισημάνθηκε ότι για να διασφαλιστεί η συνέχιση ενός έθνους, μιας χώρας ή μιας περιοχής, ο δείκτης γονιμότητας πρέπει διαχρονικά να διατηρείται πάνω από 2,1 παιδιά ανά γυναίκα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα