Κείμενο διαβούλευσης που περιλαμβάνει τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη μεταρρύθμιση της διατηρούμενης νομοθεσίας της ΕΕ που αφορά στο κρασί και τα αμπελοοινικά προϊόντα δημοσίευσε το βρετανικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (DEFRA), σύμφωνα με το Γραφείο ΟΕΥ Λονδίνου. Αναλυτικότερα, η εν λόγω διαβούλευση αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος κανονιστικής μεταρρύθμισης της βρετανικής κυβέρνησης, μετά την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, με σκοπό τη μείωση των κανονιστικών επιβαρύνσεων και την προώθηση της ανάπτυξης μέσω αποτελεσματικότερης εθνικής νομοθεσίας. Στο ανωτέρω πλαίσιο και σε ό,τι αφορά το κρασί και τα αμπελεοινικά προϊόντα, προτείνονται σημαντικές τροποποιήσεις ή/και κατάργηση του διατηρούμενου ευρωπαϊκού δικαίου αναφορικά με τις, μέχρι σήμερα, εγκεκριμένες οινοποιητικές διεργασίες και τις μεθόδους αναγνώρισης και καταγραφής τους. Μεταξύ των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι οι ρυθμίσεις που αφορούν στην άρση της απαγόρευσης ανάμειξης εισαγόμενων οίνων και της στην άρση της απαγόρευσης επεξεργασίας και μετατροπής εισαγόμενων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα στη Μεγάλη Βρετανία.
Σύμφωνα με το κείμενο διαβούλευσης, η βρετανική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε μεταρρυθμίσεις που αφορούν στα ακόλουθα:
1. Αναγραφή στοιχείων εισαγωγέα στην ετικέτα
2. Υβριδικές ποικιλίες σταφυλιών
3. Κρασί δευτερίας (piquette)
4. Ανάμειξη εισαγόμενου οίνου
5. Φελλοί και περίβλημα λαιμού φιάλης
6. Πιστοποίηση οίνων
7. Κατάργηση των κανόνων για το σχήμα των φιαλών
8. Ανάκληση του διατηρούμενου κανονισμού (ΕΚ) 2019/935 για τον καθορισμό των μεθόδων ανάλυσης και ελέγχου εμπλουτισμού οίνων
9. Παγωμένος οίνος
10. Εισαγωγή νέων οινολογικών πρακτικών
11. Μεταποίηση εισαγόμενων προϊόντων αμπελοοινικού τομέα στη ΜΒ: Η κυβέρνηση προτείνει την τροποποίηση της διατηρούμενης νομοθεσίας της ΕΕ (Κανονισμός 1308/2013, παράρτημα 8,Μέρος 2, σημείο Β) με σκοπό την άρση της απαγόρευσης μεταποίησης εισαγόμενου οίνου στη ΜΒ. Η άρση της απαγόρευσης θα επιτρέψει την επεξεργασία εισαγόμενων οίνων με διάφορους τρόπους που περιλαμβάνουν: Ενανθράκωση εισαγόμενων οίνων (μετατροπή εισαγόμενων ήρεμων οίνων σε αφρώδεις), αφαίρεση της αλκοόλης του οίνου ή μείωση της αλκοόλης στον οίνο, γλύκανση εισαγόμενων οίνων (γλυκαντική επεξεργασία χύδην εισαγόμενων οίνων), παρασκευή οίνου από εισαγόμενο γλεύκος σταφυλιών, εισαγωγή σταφυλιών για την παραγωγή οίνου στη ΜΒ (εισαγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών προς ζύμωση στη ΜΒ).
Η διαβούλευση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 21 Ιουλίου 2023 και συνεισφορές μπορούν να υποβληθούν από ιδιώτες, φορείς και επιχειρήσεις, εντός ή εκτός ΗΒ.