27.5 C
Athens
Sunday, September 8, 2024
More

    Μεγάλες απώλειες για τις ασιατικές αγορές – Βαρέλι δίχως πάτο οι τεχνολογικές μετοχές

    Τα βασικότερα χρηματιστήρια της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν σημαντική πτώση, κυρίως λόγω της πτώσης των μετοχών τσιπ, μετά τις αναφορές για αυστηρότερους εξαγωγικούς περιορισμούς από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι γεωπολιτικές εντάσεις ενισχύθηκαν από τα σχόλια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

    Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225 υποχώρησε περίπου 2,5%, ενώ απώλειες 1,6% κατέγραψε ο δείκτης Topix.

    Οι μετοχές της Tokyo Electron, η οποία είναι προμηθευτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, υπέστησαν πτώση περίπου 10%, ενώ και άλλες εταιρείες σχετικές με τα τσιπ, όπως η Advantest και η Organo, κατέγραψαν απώλειες περίπου 5% και 3%, αντίστοιχα. Οι μετοχές της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company – της μεγαλύτερης εταιρείας κατασκευής τσιπ στον κόσμο – “έπεσε” περισσότερο από 3%, παρασύροντας τον σταθμισμένο δείκτη της Ταϊβάν χαμηλότερα κατά 2%.

    Ο δείκτης KOSPI της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 1%, ενώ ο δείκτης Kosdaq για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,9%, με τη Samsung Electronics να μειώνεται κατά περίπου 2%.

    Στο Χονγκ Κονγκ και στην ηπειρωτική Κίνα, η κατάσταση ήταν διαφορετική. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,50%, ενώ ο δείκτης Shanghai στην Κίνα αυξήθηκε κατά 0,39% και ο δείκτης Shenzhen ενισχύθηκε κατά 0,22%.

    Ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,27%, αντιδρώντας στα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που έδειξαν ότι το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στη χώρα αυξήθηκε κατά 4,1% τον Ιούνιο.

    Ο Nasdaq, ο τεχνοβαρής δείκτης στις ΗΠΑ, υποχώρησε περίπου 2,8% κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταγράφοντας τη χειρότερη ημέρα του από τον Δεκέμβριο του 2022. Οι επενδυτές συνέχισαν να επικεντρώνονται σε μετοχές που είναι ευαίσθητες στις επιτοκιακές μειώσεις, προτιμώντας τις έναντι των μεγάλων τεχνολογικών εταιριών, ενώ επικρατούσε αισιοδοξία για πιθανές μελλοντικές μειώσεις των επιτοκίων.

    Στην Ασία, οι επενδυτές επίσης αντέδρασαν στα πρόσφατα εμπορικά στοιχεία της Ιαπωνίας. Οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο, σημειώνοντας απότομη μείωση από το 13,5% τον Μάιο. Αντίστοιχα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, έναντι 9,5% τον Μάιο. Και οι δύο δείκτες, των εξαγωγών και των εισαγωγών, δεν συμμορφώθηκαν με τις προβλέψεις του Reuters για ανάπτυξη κατά 6,4% και 9,3% αντίστοιχα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα