Με μεγάλη φόρα ξεκίνησε φέτος η διανομή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου από τις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ, οι οποίες ήδη έχουν υλοποιήσει ή ανακοινώσει την καταβολή μετρητών στους μετόχους τους.
Ήδη μέχρι τώρα έχει ανακοινωθεί η διανομή ποσού που υπερβαίνει το 1,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θεωρείται υψηλό (καθ’ όλη την περυσινή χρονιά είχαν δοθεί 2,35 δισ. ευρώ), αν συνεκτιμηθεί ότι:
α) Οι περισσότερες εισηγμένες δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τις πολιτικές χρηματικών διανομών τους, συμπεριλαμβανομένων και ομίλων που συνηθίζουν να καταβάλλουν μεγάλα ποσά, όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ, η Τιτάν, η Motor Oil, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Prodea ΑΕΕΑΠ, ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ -0,15%, η Quest Holdings, o Καρέλιας, η ΕΧΑΕ, τα Πλαστικά Κρήτης, κ.λπ.
β) Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποιες από τις εταιρείες που ήδη έχουν διανείμει μετρητά να επανέλθουν με νέες καταβολές μετρητών μέσα στη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλα δείχνουν ότι οι φετινές χρηματικές διανομές θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες περυσινές, οι οποίες είχαν διαμορφωθεί στα 2,35 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του ΧΑ ανέρχεται σε 74,7 δισ. ευρώ, διαμορφώνεται μια μέση μερισματική απόδοση που θα υπερβεί φέτος το 3,15% και χωρίς τον συνυπολογισμό των τραπεζών (τρέχουσα κεφαλαιοποίηση 15,1 δισ. ευρώ), το 3,9%-4%.
Η άνοδος του πήχη
Οι περισσότερες εταιρείες από αυτές που έχουν ήδη ανακοινώσει φέτος τη μερισματική τους πολιτική, έχουν ανεβάσει τα ποσά που θα καταβάλουν στους μετόχους τους σε σχέση με πέρυσι. Για παράδειγμα, η Μυτιληναίος θα μοιράσει 1,20 ευρώ ανά μετοχή (έναντι 0,42 ευρώ πέρυσι), η Coca-Cola HBC 0,78 ευρώ (0,71 πέρυσι), ο ΟΤΕ 0,5765 ευρώ (0,558), η ElvalHalcor 0,06 ευρώ (έναντι 0,03), η Viohalco 0,12 ευρώ (0,03), η Ideal 0,20 ευρώ (0,19), ενώ τουλάχιστον το ίδιο μέρισμα έχει δηλώσει ότι θα μοιράσει φέτος η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν.
Αντίθετα, Jumbο και Τράπεζα Ελλάδος θα μοιράσουν τα ίδια ποσά με πέρυσι, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί κάποια πρόσθετη διανομή μετρητών από την πρώτη, έως το τέλος της χρονιάς.
Τέλος, μικρότερα ποσά χρηματικών διανομών αναμένονται -εκτός απροόπτου- από εισηγμένες εταιρείες που πέρυσι είχαν προχωρήσει σε μεγάλες έκτακτες χρηματικές διανομές, όπως για παράδειγμα η Hellenic Energy και η Quest Holdings.
Ποιες «επιστρέφουν»
Το 2022 υπήρξαν αρκετές εταιρείες που μοίρασαν μετρητά στους μετόχους τους μετά από πολλά χρόνια, όπως για παράδειγμα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intracom Holdings, Ιατρικό Αθηνών, το Κτήμα Λαζαρίδη, η Alpha Αστικά Ακίνητα, η Unibios, κ.α.
Επιπρόσθετα, αναμένεται να υπάρξουν αρκετές εισηγμένες εταιρείες που θα διανείμουν φέτος μέρισμα, χωρίς να έχουν πράξει αναλόγως μέσα στο 2022. Για παράδειγμα, η Cenergy θα προχωρήσει στη διανομή μερίσματος ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία της. Επίσης, η Medicon Hellas, μετά από υπερδεκαετή… απραξία, φέτος ήδη διένειμε προμέρισμα 0,1131 ευρώ, στο οποίο θα προστεθεί και το επιπλέον ποσό που θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της φετινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης.
Η Λάμψα αποφάσισε φέτος την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,47 ευρώ ανά μετοχή, προχωρώντας σε χρηματική διανομή για πρώτη φορά μετά την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19. Για πρώτη φορά στην ιστορία της θα διανείμει φέτος μέρισμα η Premia Properties ΑΕΕΑΠ, ενώ μετά από πάρα πολλά χρόνια αναμένεται να επιστρέψει στις χρηματικές διανομές και η εταιρεία πληροφορικής Ίλυδα.
Από τον επόμενο χρόνο (το 2024), θα εξεταστεί το ζήτημα επιστροφής στα μερίσματα από τις τράπεζες (με πρώτη τη Eurobank), ενώ είναι ενδεχόμενο να πράξει αναλόγως και η CPI, η οποία πρόσφατα προχώρησε σε ουσιαστικό μηδενισμό του λογιστικού υπολοίπου των συσσωρευμένων ζημιών της και άρα θα έχει τη δυνατότητα καταβολής μερισμάτων.