Με κέρδη για την πλειονότητα των μεριδιούχων έκλεισε το πρώτο φετινό τρίμηνο, καθώς άνοδο σημείωσαν οι τιμές των περισσότερων αμοιβαίων κεφαλαίων όλων των κατηγοριών. Έτσι, μετά από ένα 2022 στο οποίο κέρδη ουσιαστικά προέκυψαν μόνο για τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια Ελλάδας, με τις υπόλοιπες κατηγορίες να υποχρεώνονται σε απώλειες, η τρέχουσα χρονιά ξεκίνησε με θετικές αποδόσεις, καθώς η ενεργειακή επάρκεια διασφαλίστηκε στην Ευρώπη, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε δραστικά, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης διατηρήθηκε σε θετικό πρόσημο και ο πληθωρισμός ξεκίνησε την καθοδική του πορεία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι αναλυτές μιλούν για τη συνέχιση ενός περιβάλλοντος αβεβαιότητας, με την πρόσφατη τραπεζική αναταραχή και την απόφαση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ να αποτελούν δύο μόνο πρόσφατα ενδεικτικά παραδείγματα. Άλλωστε, η άνοδος των διεθνών επιτοκίων δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί ακόμη.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων, τα Μετοχικά Ελλάδας συνέχισαν φέτος την ανοδική περυσινή τους πορεία, υπεραποδίδοντας για ένα ακόμη τρίμηνο έναντι των αντίστοιχων του εξωτερικού. Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως αν και η κατηγορία αυτή προηγείται σε αποδόσεις, συνοδεύτηκε τόσο πέρυσι, όσο και κατά τους πρώτους φετινούς μήνες από καθαρές κεφαλαιακές εκροές, καθώς αρκετοί μεριδιούχοι επέλεξαν να ρευστοποιήσουν τη συγκεκριμένη επενδυτική τους τοποθέτηση, ενώ οι νέες εισροές φαίνεται πως ήταν περιορισμένες.
Επιπλέον, τόσο πέρυσι, όσο και κατά τους πρώτους μήνες του 2023 συνεχίστηκαν οι θετικές καθαρές εισροές στα αμοιβαία κεφάλαια, οι οποίες επικεντρώθηκαν στα Ομολογιακά, κυρίως λόγω των προωθητικών κινήσεων των τραπεζών για τη διάθεση Ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων πενταετούς διάρκειας με ετήσια διανομή μερίσματος στους μεριδιούχους.
Οι κατηγορίες
Ας δούμε πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα στις πολυπληθέστερες κατηγορίες αμοιβαίων κεφαλαίων:
- Μετοχικά Ελλάδας: Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο κέρδη κατέγραψαν τα 42 από τα 44 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, με καλύτερες επιδόσεις να είναι αυτές των Allianz Επιθετικής Στρατηγικής (+13,97%), Allianz Μετοχών Εσωτερικού (+13,68%), Alpha Trust Hellenic Equity Fund (+12,93%), Thetis (+12,90%), Triton Αναπτυξιακό (+12,85%) και Πειραιώς Μετοχικό (+12,60). Ένας από τους σημαντικούς λόγους υπεραπόδοσης των Μετοχικών Α/Κ Ελλάδας το 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν η πορεία των τραπεζικών τίτλων, οι οποίες μετά από χρόνια ξεκίνησαν και αυτές να καταγράφουν κέρδη.
- Ομολογιακά Ελλάδας: Η συγκεκριμένη κατηγορία Α/Κ που έχει αποφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις στους μακροπρόθεσμους επενδυτές (από τα μέσα του 2012 και μετά, μετά το PSI), υποχρεώθηκε πέρυσι σε αξιοσημείωτη πτώση λόγω της πληθωριστικής έξαρσης και της ανοδικής πορείας των επιτοκίων. Φέτος, ανέκτησε ένα μικρό τμήμα των περυσινών απωλειών, καθώς κέρδη σημείωσαν τα 42 από τα 52 Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας. Καλύτερες ήταν οι αποδόσεις των Eurobank I LF Greek Government Bond (+2,67%), Alpha Ελληνικό Ομολογιακό Ι (+2,53%) και Interamerican I Σταθερό Ομολογιακό (+2,47%).
- Μικτά: Άνοδο σημείωσαν και τα πενήντα Α/Κ της συγκεκριμένης κατηγορίας, με καλύτερες αποδόσεις αυτές των Πειραιώς Μικτό Εσωτερικού (+8,59%), Allianz (+8,38%), Δήλος Στρατηγικών Τοποθετήσεων Μικτό Εξωτερικού (+7,42%), Α/Κ Ασφαλιστικών Οργανισμών Μικτό Εσωτερικού (+7,41%), Thetis Μικτό (+7,40%) και NP Insurance (+7,29%).
- Funds of Funds Μετοχικά: Θετικές αποδόσεις για τους μεριδιούχους απέφεραν στο πρώτο τρίμηνο του 2023 τα 38 από τα 40 Α/Κ της κατηγορίας, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφουν τα Πειραιώς Μετοχικό (+6,87%), ΝΝ Ευρωπαϊκό Μικτό (+6,85%), Alpha Cosmos Stars Europe (+6,45%) και Alpha Global Themes ESG (+3,96%).
- Funds of Funds Μικτά: Με κέρδη έκλεισε το πρώτο φετινό τρίμηνο για τα 37 από τα 39 Α/Κ της κατηγορίας, με καλύτερες αποδόσεις αυτές των Eurobank I LF Life Cycle 2047 (+3,6%), Πειραιώς Διεθνές (+3,48%) και ΤΕΑ Υπουργείου Οικονομικών (+2,98%).
ΥΓ1: Θα πρέπει να τονιστεί ότι η απόδοση κάθε αμοιβαίου κεφαλαίου κρίνεται με βάση τον Δείκτη Αναφοράς (Benchmark) που επισήμως υιοθετούν οι διαχειριστές του και συνήθως σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δώδεκα μηνών.
ΥΓ2: Οι αποδόσεις όλων των περιουσιακών στοιχείων των Α/Κ γίνονται σε ευρώ, άρα τα κέρδη ή οι ζημίες που καταγράφουν τα Α/Κ που επενδύουν εκτός Ευρωζώνης επηρεάζονται και από την εξέλιξη των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
ΥΓ3: Οι επενδυτές θα πρέπει να ενημερώνονται και να συνεκτιμούν οποιεσδήποτε προμήθειες και οποιαδήποτε ενδεχόμενα έξοδα επιβαρύνουν κάθε Α/Κ.
ΥΓ4: Τα στοιχεία προέρχονται από επεξεργασία δεδομένων της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών