Με ευρύτερη πλειοψηφία εγκρίθηκε η αμυντική Συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας από τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων καθώς εκτός από την ΝΔ, θετικά ψήφισαν το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για «τεράστια εθνική επιτυχία» ενώ απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «Είναι καλύτερο να υπάρξει ομοφωνία. Το τελευταίοι διάστημα η επιθετικότητα που αντιμετωπίζουμε από την γείτονα δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης της συμφωνίας».
Πάντως, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν τα προωθούμενα άρθρα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα εμφανίστηκε με δύο γραμμές. Ο εισηγητής Γιώργος Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως η διεύρυνση των σχέσεων με την Γαλλία είναι στρατηγική ορθή και υπηρετεί την πολιτική που υιοθέτησε και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καθώς ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας, επέμεινε όμως σε επιμέρους ενστάσεις για να υποστηρίξει την αρνητική ψήφο που τελικά θα δώσει το κόμμα του.
Σε άλλο πνεύμα κινήθηκε η τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη ο οποίος διαφώνησε με την ελληνογαλλική σύμπλευση, υποστηρίζοντας πως η Γαλλία αναβιώνει το αυτοκρατορικό της δόγμα, διαφώνησε με το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων και υποστήριξε πως η ισχύς της χώρας εξασφαλίζεται μόνο μέσα από την ενίσχυση της κοινωνίας.
Βέβαια, το πολιτικό πρόπλασμα που διαμορφώθηκε κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, ενόψει αυτής που θα ακολουθήσει στην Ολομέλεια σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, επισκιάστηκε από την ομιλία του κ. Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Η ενέργεια του βουλευτή να επαναφέρει εμφυλιοπολεμικά μίση κατά την συζήτηση ενός κρίσιμου νομοσχεδίου που προϋποθέτει συναίνεση, ομοφωνία και εθνική ομοψυχία προκάλεσε την όχι μόνο την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια αλλά και την αποπομπή του από την ΚΟ της ΝΔ με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σε κάθε περίπτωση η Συμφωνία θα εισαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και ψήφιση.