Στο 4,5% (mid swap + 165 μονάδες βάσης) διαμορφώθηκε το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο που εξέδωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, ο οποίος άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.
Οι προσφορές άγγιξαν τα 22 δισ. ευρώ, ήτοι δείκτης κάλυψης 6,2 φορές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δευτερογενή αγορά το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου είναι στο 4,15%.
Αν και στο διεθνές περιβάλλον επικρατεί αβεβαιότητα, με τα επιτόκια να ακολουθούν ανοδική πορεία, τα αρμόδια στελέχη θεωρούν ότι πρέπει να παραμείνει ενεργή η επαφή με τους επενδυτές, κάνοντας λόγο για εγρήγορση και ετοιμότητα καθώς ενισχύονται οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα που θα ανεβάσει το κόστος δανεισμού για το δημόσιο.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΔΔΗΧ, το ύψος των φετινών εκδόσεων για το χρέος περιορίζεται στα 7 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ το 2022, λόγω της δέσμευσης για πρωτογενές πλεόνασμα 1,7 δισ. ευρώ φέτος, που φρενάρει τον δανεισμό για την κάλυψη των ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό. Ταυτόχρονα προβλέπονται εισπράξεις 4,2 δισ. ευρώ από διάφορες πηγές (κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης ), 2 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, ενώ 2,2 δισ. ευρώ θα τραβηχτούν από το «μαξιλάρι» ρευστότητας.
Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να μειώσει κατά 800 εκατ. ευρώ το στοκ των έντοκων γραμματίων στα 11 δισ. ευρώ για το 2023 ενώ, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές, θα εξεταστεί το σενάριο μιας πράσινης έκδοσης ύψους 1 δισ. ευρώ, τα έσοδα της οποίας είναι πέραν των αναγκών των 7 δισ. ευρώ.