Οι καταναλωτές πληρώνουν τουλάχιστον 150% περισσότερα για τα αγροτικά προϊόντα σε σχέση με τις τιμές που «φεύγουν» από το χωράφι, σύμφωνα με ανάλυση του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ). Σε μια περίοδο που η ακρίβεια πλήττει έντονα τους καταναλωτές, ο ΣΕΚΛΑ υπογραμμίζει ότι οι τιμές των οπωροκηπευτικών επηρεάζονται από διάφορα σταθερά κόστη, όπως είναι οι τιμές των μήλων, που πωλούνται στη λιανική με διαφορά 150% από την τιμή παραγωγού.
Ωστόσο, η κατάσταση είναι διαφορετική για τα κηπευτικά, των οποίων η διάρκεια ζωής είναι πολύ περιορισμένη. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι τιμές πώλησης συχνά υπερβαίνουν κατά πολύ το 150% της διαφοράς μεταξύ χωραφιού και ραφιού, κάτι που ισχύει τουλάχιστον για τα «ανθεκτικά» μήλα.
Υπάρχουν μάλιστα περιπτώσεις όπου η διαφορά τιμής μεταξύ χονδρικής και λιανικής ξεπερνά το 200% ή και το 250%. Για παράδειγμα, χθες στην κεντρική αγορά, η τιμή ενός αγγουριού ήταν 25 λεπτά, αλλά στη λιανική δεν υπήρχε αγγούρι φθηνότερο από 70 λεπτά ανά τεμάχιο. Ο ΣΕΚΛΑ αναφέρει ότι οι παραγωγοί μήλων και οι καταναλωτές συχνά αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να κοστίζει 0,70 ευρώ στο χωράφι και να φτάνει στο ράφι με τιμή τουλάχιστον 1,70 ευρώ το κιλό.