Με τους Άρχοντες Οφφικιαλίους οι οποίοι ζουν στη Βόρειο Ελλάδα, συναντήθηκε το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Εκ μέρους τον Οφφικιαλίων τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αδελφότητας «Παναγία η Παμμακάριστος», Άρχων Έξαρχος κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, μαζί με τον Γεν. Γραμματέα, Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους κ. Κωνσταντίνο Δελικωσταντή, ενώ παρέστη και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Ελληνοαμερικάνος νέος Πρεσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζώρτζ Τσούνης, ο οποίος κατά το παρελθόν χειροθετήθηκε Άρχοντας της Μ.τ.Χ.Ε.
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφερόμενος στον ρόλο των Αρχόντων και στη μεγάλη συνεισφορά τους στο Πατριαρχείο και στην Εκκλησία, λέγοντας:
«Τιμώμε, τους οφφικιάλιους της Αγίας του Χριστού Μεγαλης Εκκλησίας, παρακολουθούμε τα έργα σας, με μέγα ενδιαφέρον και αγάπη, αγαπητοί, και εκτιμώμε την προσφορά σας εις την Εκκλησία και εις την κοινωνία και στην καλλιέργεια και την διαφύλαξη των υψηλών αξιών της Ορθοδόξου ημών παραδόσεως, οι οποίες συγκροτούν την ταυτότητα μας».
Ο πρόεδρος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος, αναφέρθηκε στους σκοπούς των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είναι η διατήρηση και η προαγωγή των αξιών και των αρχών της Ορθοδόξης χριστιανικής πίστης και παράδοσης και του θεσμού του Πατριαρχείου, ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, και την παγκόσμια σημασία του Αγίου Όρους, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στον Αθωνική πολιτεία, λέγοντας:
«Το Άγιον Όρος , όπου προΐσταται ως επίσκοπος και πνευματικός ηγέτης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι η μοναδική μοναστική πολιτεία παγκόσμιας εμβέλειας για τον χριστιανισμό. Είναι προσκύνημα για χιλιάδες ορθόδοξους χριστιανούς από γειτονικές χώρες και από όλο τον κόσμο».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τους Άρχοντες να επισκεφθούν φέτος τον Δεκαπενταύγουστο την Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, όπου εξασφαλίστηκαν οι σχετικές άδειες από τις τουρκικές αρχές, για να τελεστεί η Θεία Λειτουργία, σε αντίθεση με την Καππαδοκία, όπως είπε, για την οποία “αναμένεται” η έγκριση του αιτήματος, αλλά με μειωμένη προσδοκία, καθώς “δεν ήρθε ως τώρα” και παρά το γεγονός ότι “επί είκοσι συναπτά έτη” στο παρελθόν, όπως ανέφερε, λειτουργούσε εκεί χωρίς πρόβλημα.