Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης παρενέβη με αιχμές προς τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο κεντροδεξιό κόμμα.
Ο Νίκος Αναστασιάδης στην παρέμβαση του καταγγέλλει την ύπαρξη μιας «ενορχηστρωμένης προσπάθειας απαξίωσης των επιτευγμάτων της δεκαετούς διακυβέρνησής του και σπίλωσης του ονόματός του», ενώ παραθέτοντας τα κριτήρια που θα επιλέξει τον υποψήφιο για την Προεδρία, φωτογραφίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, πρώην κυβερνητικό του Εκπρόσωπο και πρώην ΥΠΕΞ του.
Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον ιστορικό ηγέτη του Δημοκρατικού Συναγερμού, Γλαύκο Κληρίδη, σημειώνοντας ότι «ουδέποτε εξετράπη και ουδέποτε επέτρεψε, είτε δημόσια είτε στα συλλογικά όργανα του κόμματος, να αποδίδονται απαράδεκτα υπονοούμενα εις βάρος απλών μελών, πολύ δε περισσότερο ιστορικών στελεχών του κόμματος».
Με βαθύτατη θλίψη είμαι υποχρεωμένος να παρέμβω στα όσα τις τελευταίες μέρες καταγράφονται, σαν αποτέλεσμα της εκλογικής αποτυχίας κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Μια παρέμβαση, που στόχο έχει τον νηφάλιο προβληματισμό για το που οδηγείται η ιστορική μας παράταξη.
Κατά την πολύχρονη παρουσία του Δημοκρατικού Συναγερμού, γνωρίσαμε σημαντικές εκλογικές επιτυχίες αλλά και οδυνηρές ήττες.
Ο ιδρυτής και ιστορικός ηγέτης Γλαύκος Κληρίδης, ουδέποτε εξετράπη και ουδέποτε επέτρεψε, είτε δημόσια είτε στα συλλογικά όργανα του κόμματος, να αποδίδονται απαράδεκτα υπονοούμενα εις βάρος απλών μελών πολύ δε περισσότερο ιστορικών στελεχών του κόμματος.
Μια ηγετική στάση που μας επέτρεπε με ψυχραιμία να διαχειριζόμαστε το κάθε αποτέλεσμα αναγνωρίζοντας τα πραγματικά αίτια της αποτυχίας και ενωμένοι να προχωρούμε ακόμα πιο ισχυροί.
Αντιπαρερχόμενος την ενορχηστρωμένη προσπάθεια κάποιων απαξίωσης των μεγάλων επιτευγμάτων της δεκαετούς διακυβέρνησης και ιδιαιτέρως την χωρίς ηθικούς φραγμούς προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός μου και με γνώμονα πάντα την διαφύλαξη της ενότητας της ιστορικής μας παράταξης αλλά και του καλώς νοουμένου συμφέροντος της Κύπρου μας, κάνω έκκληση προς όλους να τερματιστούν αμέσως οι μεταξύ στελεχών αντιπαραθέσεις ώστε συνειδητά να αφεθούν τα μέλη και φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού να αποφασίσουν ελεύθερα.
Συνειδητά επιλέγω να μην εκφράσω τη δική μου θέση υπέρ ή εναντίον των δύο υποψηφίων, όμως εκείνο που δεν μου επιτρέπετε είναι να αγνοήσω την απόφαση του Πολιτικού Γραφείου που μεταξύ άλλων θέτει ως επιδιωκόμενους στόχους μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης:
(α) την επανένωση της πατρίδας μας μέσω ενός ξεκάθαρου ευρωπαϊκού και δυτικού προσανατολισμού και τη μη διατάραξη των ισχυρών στρατηγικών συμμαχιών που έχουμε επιτύχει με χώρες της περιοχής και τις Η.Π.Α..
(β) τη διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και σταθερότητας, προκειμένου να αποφύγουμε φαινόμενα που μας οδήγησαν στην χρεωκοπία.
(γ) την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.
Καταλήγοντας θέλω να επαναλάβω πως η ενότητα, συνοχή και αξιοπιστία της παράταξης είναι το ύψιστο καθήκον όλων μας προκειμένου να παραμείνει η χώρα μας σε πορεία σταθερότητας, ανάπτυξης και προοπτικής.
Απάντηση Χριστοδουλίδη στις κατηγορίες περί αποστασίας
Απάντηση σε όσους τον κατηγορούν για αποστασία και προδοσία έδωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο Active της Κύπρου, λίγες ώρες πριν τον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών απέναντι στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη.
«Δεν είμαι ούτε αποστάτης, ούτε προδότης, είμαστε σε μια προεκλογική εκστρατεία στο πλαίσιο της οποίας λέγονται πολλά και αν θέλεις να ηγηθείς μιας χώρας υπό κατοχή, πρέπει να εργαστείς συλλογικά για να ανταποκριθείς στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προσθέτοντας ότι είναι πανέτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, αν ο λαός τον τιμήσει με την ψήφο του.
Σε ερώτηση τι τον χωρίζει από τον Αντρέα Μαυρογιάννη, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε διαφορετική αντίληψη σε σχέση με τα ζητήματα της οικονομίας. «Μας χωρίζει η σημασία των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ, η προσέγγιση στο μεταναστευτικό, στα θέματα άμυνας και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το Κυπριακό η ανάγκη για πρωταγωνιστικό ρόλο από πλευράς ΕΕ».
Όπως επεσήμανε, η υποστήριξη στο πρόσωπο του προέρχεται από το πλήρες φάσμα της κυπριακής κοινωνίας, από την αριστερά μέχρι τη δεξιά και εξέφρασε εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε απαντήσεις για το αν υπάρχει εμπάθεια και αν προκρίνει εθνική ή κομματική ενότητα. Για τη νευραλγική θέση στο ΥΠΕΞ, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να είναι γυναίκα. Τεχνοκράτες και καταρτισμένους θα προσεγγίσει, όπως είπε, να κληθούν να υπηρετήσουν από τις θέσεις των υπουργών, ώστε να ανταποκριθούν με επιτυχία στις προκλήσεις, που διανοίγονται.