Η Matrix Pack μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων κατέκτησε ηγετική θέση στην αγορά των χάρτινων καλαμακιών και προβλέπει πωλήσεις ύψους 170 εκατομμυρίων έως το 2025, ενώ παράλληλα αναζητά επενδύσεις κεφαλαίων.
Η συγκεκριμένη ελληνική εταιρεία ιδρύθηκε πριν εννέα χρόνια και παράγει χάρτινα καλαμάκια -και όχι μόνο- εστιάζοντας στην πράσινη τάση της εποχής. Πλέον σήμερα κατόρθωσε να μετατραπεί σε έναν πολυεθνικό όμιλο με επτά εργοστάσια, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Έτσι, αποτελεί έναν επιδεικτικό εταίρο για μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς σχηματισμούς.
Η εταιρεία διαθέτει επτά εργοστάσια, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες (στο Σινσινάτι και το Πόρτλαντ), ένα στο Ηνωμένο Βασίλειο (στο Μάντσεστερ), ένα στη Βουλγαρία, και τρία στην Ελλάδα. Παράλληλα, διαθέτει δέκα κέντρα διανομών παγκοσμίως (στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, την Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ιαπωνία), ενώ δραστηριοποιείται σε 61 χώρες και εξυπηρετεί 650 πελάτες, κυρίως, παρέχοντας 20 δισ. καλαμάκια και 1 δισ. καπάκια (για κύπελλα καφέ).
Πράγματι, η εταιρεία δείχνει τη δυναμική της, καθώς ανέφερε σε συνέντευξη τύπου στο εργοστάσιό της στη Ριτσώνα, ότι φέτος οι πωλήσεις της θα φτάσουν περίπου τα 43 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, προέβλεψε ότι μέχρι το 2024 θα αυξηθούν στα περίπου 73 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2025 προβλέπεται να φτάσουν τα 170 εκατ. ευρώ, με τις πωλήσεις να έχουν ήδη κλείσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το 10% των πωλήσεων της πραγματοποιείται στην ελληνική αγορά, περίπου δηλαδή 4 εκατ. ευρώ.
Για να υποστηριχθεί όλη αυτή η πορεία, απαιτήθηκε – και εξακολουθεί να απαιτείται – ένα σημαντικό κεφάλαιο. Μέρος αυτού προέρχεται από εσωτερική χρηματοδότηση, άλλο μέρος από τραπεζικό δάνειο – 16 εκατομμύρια ευρώ από τράπεζες και 8,5 εκατομμύρια ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επιπλέον, το 35% των μετοχών της εταιρείας έχει μεταβιβαστεί στο fund ελληνικών συμφερόντων South Bridge2. Ο συνολικός όγκος των επενδύσεων που βρίσκονται υπό εξέλιξη ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ, με 27 εκατομμύρια ευρώ εξ αυτών να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.