15.9 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Μασάζ Γεραπετρίτη στην Άγκυρα για το “μοίρασμα” του Αιγαίου

    Η σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία Γιώργου Γεραπετρίτη με τον με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν είναι τα προεόρτια της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, στη Νέα Υόρκη.

    Επίσης  η πορεία μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη.

    Στην προ δύο μηνών συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας Μητσοτάκη-Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η Ελλάδα διαμήνυσε ότι άνοιξε το επόμενο κεφάλαιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάτι που όπως έδειξε η πορεία , μόνο από την πλευρά της Αθήνας φάνηκε να συμβαίνει, αφού η Τουρκία συνέχισε να δίνει δικαιώματα με προκλητικές δηλώσεις και κυριαρχικά δικαιώματα.

    Από την σημερινή συνάντηση η οδός του συμβιβασμού δεν θα έπρεπε να αφορά σε καμία περίπτωση την Ελλάδα διότι ούτε διεκδικεί ούτε απαιτεί χωρικά ύδατα της Τουρκίας ούτε ζητά αποστρατικοποιήσεις .

    Η Ελλάδα με εντιμότητα και ειρηνική συνεργασία  τηρώντας τις αρχές και τους κανόνες του διεθνούς δικαίου δεν επέλεξε ποτέ τις τεταμένες σχέσεις ούτε καν με απαντήσεις στις προκλητικές δηλώσεις.

    Άρα το κεντρικό θέμα είναι ο  καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, γιατί, μα για τα ενεργειακά κοιτάσματα του Αιγαίου.

    Δεν είναι δυνατόν να μην κατανοεί η Κυβέρνηση την εκρηκτική στάση που έχει επιλέξει η ηγεσία του Σουλτάνου, ακόμα και στη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Όμως από την άλλη παρά τις απειλές σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, έχει και το βλέμμα στην επαναπροσέγγιση με τη Δύση.

    Άλλο μεγάλο αγκάθι το ζήτημα του Κυπριακού. Τι θα γίνει με τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

    Στους μουσαφίρηδες Έλληνες οι γείτονες είναι κάτι παραπάνω από φιλόξενοι όταν τους έχουν σπίτι τους . Όταν όμως βγαίνουν από την πόρτα, ξεκινάνε τα παρατράγουδα .

    Άρα η μη συνέχιση, του φαινομενικού έστω,  καλού κλίματος,  θα πρέπει να έχει μια διαφορετικότητα . Μια διαφορετικότητα ως προς την αντιμετώπιση της Ελλάδας και των διεθνών κανόνων δικαίου .

    Αυτό ίσως να είναι μια  πρώτη καλή διάθεση διπλωματίας η οποία όμως  θα διέπεται από συνέπεια με διακοπή κάθε είδους επιθετικότητας προς την Ελλάδα.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα