18.5 C
Athens
Thursday, November 21, 2024
More

    Μαρία Μακρίδη: Η ομογενής καθηγήτρια που τιμήθηκε για το ερευνητικό της έργο γύρω από τη διατροφή

    Για τη σημαντική συνεισφορά της στον τομέα της Υγείας και της Ιατρικής Έρευνας, τιμήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (NHMRC), η ομογενής καθηγήτρια Μαρία Μακρίδη, στην απονομή Βραβείων Αριστείας στην Έρευνα (Research Excellence Awards), που διεξήχθη στην Καμπέρα.

    Την τιμητική αυτή διάκριση έλαβε από κοινού με τον καθηγητή Robert Gibson, για το πρότζεκτ τους, με τίτλο «Food for Future Australians», το οποίο επαναπροσδιορίζει τις διατροφικές απαιτήσεις των ανθρώπων, εστιάζοντας ιδιαίτερα στο ρόλο των ωμέγα – 3 λιπαρών οξέων.

    Tο εν λόγω επιστημονικό έργο, είχε βαθύ αντίκτυπο στη διεθνή νομοθεσία για τα τρόφιμα και τις συστάσεις διατροφής παγκοσμίως.

    «Όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις βρει σαφή στοιχεία, και όταν τα βλέπεις για πρώτη φορά, κυριολεκτικά σηκώνονται οι τρίχες στο σβέρκο σου. Ειλικρινά, είναι το πιο απίστευτο συναίσθημα», δήλωσε, πλημμυρισμένη από συναισθήματα ευγνωμοσύνης, η κ. Μακρίδη.

    Η αναγνώριση αυτή έρχεται να προστεθεί σε μία λίστα σημαντικών διακρίσεων που έχει λάβει η κα Μακρίδη, καθώς αναδείχθηκε σε Επιστήμονα της Χρονιάς της Νότιας Αυστραλίας για το 2022 για τη δια βίου αφοσίωσή της στην έρευνα για τη διατροφή, ιδίως όσον αφορά τις ανάγκες των εγκύων γυναικών και των μικρών παιδιών.

    Η έρευνα που διεξήχθη από το 2013 έως το 2019, περιελάμβανε κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας σε έγκυες γυναίκες, καθώς και την την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας για την αποτελεσματική αξιολόγηση δειγμάτων αίματος.

    Τα ευρήματα που προέκυψαν από την εν λόγω έρευνα, έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης ότι η χαμηλή πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

    Επιπλέον, αποκαλύφθηκε, ότι τα συμπληρώματα (διατροφής) μπορούν να μειώσουν αυτόν τον κίνδυνο και να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία στα μωρά που γεννιούνται πολύ πρόωρα.

    «Αποδείξαμε ότι η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βελτιώσει τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών, έως την ηλικία των πέντε ετών, συμβάλλοντας στην ανάκτηση περίπου του 30% (των γνωστικών ικανοτήτων) που έχασαν επειδή γεννήθηκαν πολύ πρόωρα», δήλωσε ο καθηγητής Gibson.

    Η σειρά «10 of the Best» του NHMRC αναφέρθηκε επίσης στο έργο τους, καθιστώντας το ένα από τα πιο επιδραστικά έργα έρευνας που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα επιχορήγησης του NHMRC το 2021.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα