Άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού κάνει η εταιρεία ζυμαρικών ΜΑΚΒΕΛ από τη Βόρεια Ελλάδα με το Σπαγγέτι Χαμηλού Γλυκαιμικού Δείκτη.
Η ΜΑΚΒΕΛ ασχολήθηκε εκτενώς και για πολύ χρόνο με το ρόλο και τη σημασία του Γλυκαιμικού Δείκτη που δηλώνει κατά πόσο το τρόφιμο αυξάνει την γλυκόζη του αίματος και χρησιμοποιείται για την ταξινόμηση των τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες. Ο Γλυκαιμικός Δείκτης είναι επίσης εγκεκριμένος από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) καθώς κι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), οι οποίοι δηλώνουν ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στην περίπτωση των τροφίμων, επιπλέον των πληροφοριών σχετικά με την σύνθεση αυτών, (FAO/WHO,1998).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μακαρόνια με Χαμηλό Γλυκαιμικό Δείκτη όταν καταναλώνονται έχουν αργή αποδέσμευση σακχάρου, παρέχοντας ενέργεια για περισσότερες ώρες.
Η ΜΑΚΒΕΛ ανέθεσε στο Ερευνητικό Κέντρο Oxford Brookes της Μεγάλης Βρετανίας, τον μόνο διαπιστευμένο φορέα στην Ευρώπη για την μέτρηση του Γλυκαιμικού Δείκτη να πραγματοποιήσει μία κλινική μελέτη. Οι συμμετέχοντες στην κλινική μελέτη δεν είχαν καταναλώσει τροφή για 12 ώρες κι έδωσαν δείγμα αίματος 5 λεπτά πριν την έναρξη της κλινικής μελέτης ενώ εκ νέου δείγματα αίματος ελήφθησαν μετά από 15, 30, 45, 60, 90 και 120 λεπτά από την κατανάλωση των ζυμαρικών.
Για τον προσδιορισμό των συγκεντρώσεων γλυκόζης στο αίμα, την διαδικασία πραγματοποίησαν εκπαιδευμένα άτομα από την ερευνητική ομάδα του εργαστηρίου. Οι τιμές που μετρήθηκαν, δημιούργησαν την γλυκαιμική απόκριση του κάθε συμμετέχοντα για το νέο ΜΑΚΒΕΛ Σπαγγέτι σε σύγκριση με το τρόφιμο αναφοράς, το οποίο είχε γλυκαιμικό δείκτη 100. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης ο γλυκαιμικός δείκτης του ΜΑΚΒΕΛ – Σπαγγέτι είναι 37 και προφανώς χαρακτηρίζεται ως χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.