Σύμφωνα με τους Επιστήμονες τα επιδημιολογικά δεδομένα του επόμενου 15νθήμερου ειδικά σε Μακεδονία και Θράκη είναι στο μικροσκόπιο. Σημαντική ευθύνη όσων παραμένουν ανεμβολίαστοι και κατά τη διάρκειά αυτών των 2 εβδομάδων θα εξελιχθεί, το πρώτο crash test. Αυτό θα είναι ανάμεσα στους ανεμβολίαστους αλλά και στους 6,2 εκατομμύρια εμβολιασμένους της χώρας, που θα αποκτήσουν ελευθερία κινήσεων σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την κυκλοφορία, την εστίαση και τη διασκέδαση παντού, που τέθηκαν σε ισχύ.
Πολλοί φοβούνται αναζωπύρωση της πανδημίας. Πολλές μεγάλες περιφέρειες, όπως Θεσσαλία , Θράκη και την τελευταία εβδομάδα σε Αττική, το επικίνδυνα χαμηλό ύψος του τείχους ανοσίας στη βόρεια Ελλάδα και η ήδη υψηλή πληρότητα των κλινών covid-19 στα νοσοκομεία της, το χειμερινό σκηνικό, που ευνοεί δραστικά τις νέες μεταδόσεις του ιού θα είναι επικίνδυνα για την ισορροπία του εγχειρήματος.
Ο κίνδυνος θανάτου σε ανθρώπους μη εμβολιασμένους ηλικίας ειδικά μεγάλων ηλικιών, αυξάνεται κατά τουλάχιστον 11 φορές. Οι άνω των 60 κινδυνεύουν 20 φορές περισσότερο να καταλήξουν αν κολλήσουν κορονοϊό σε σχέση με τους νεαρότερους ενήλικες.
Με δεδομένο δε ότι το 56% των ανεμβολίαστων πολιτών της επικράτειας, δηλαδή περίπου 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι, συγκεντρώνονται στη Μακεδονία και τη Θράκη, γίνεται αμέσως αντιληπτό το «φορτίο» που θα σηκώσει η περιοχή – φορτίο ιικό, νοσηρότητας, νοσηλειών, θανάτων- εκτός αν αλλάξει ο ρυθμός εμβολιασμού των πολιτών. Προς την κατεύθυνση αυτή καταρτίζεται ήδη νέα εκστρατεία στοχευμένη στον πληθυσμό που δεν έχει εμβολιαστεί με βάση τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του, με τη συμβολή του νέου προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του καθηγητή Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Θεοκλή Ζαούτη.