Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που είχαν εκτοπιστεί λόγω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολά άρχισαν χθες, Τετάρτη, να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς ήρθαν αντιμέτωποι με τεράστιες καταστροφές στις πόλεις και τα χωριά τους, έπειτα από τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα.
Η εκεχειρία έβαλε τέλος στη σύγκρουση που ξεκίνησε πριν από περισσότερο από 13 μήνες μεταξύ της Χεζμπολά και των ισραηλινών δυνάμεων, η οποία εξελίχθηκε σε πλήρη πόλεμο τον Σεπτέμβριο. Περίπου 900.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στον Λίβανο και περίπου 60.000 στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Πριν ακόμα χαράξει, χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον νότιο Λίβανο, τα νότια προάστια της Βηρυτού και την κοιλάδα Μπεκάα, περιοχές που αποτελούν προπύργια της Χεζμπολά, ξεκίνησαν την επιστροφή τους. Με αυτοκίνητα και μικρά λεωφορεία φορτωμένα ανθρώπους και αντικείμενα, κατευθύνονταν προς τα σπίτια τους.
Στη νότια Βηρυτό, ανάμεσα στα ερείπια, υποστηρικτές της Χεζμπολά κυμάτιζαν τη σημαία της οργάνωσης και κρατούσαν πορτρέτα του πρώην ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, που έχασε τη ζωή του στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.
«Αυτή η γενναία συνοικία νίκησε τελικά. Είμαστε περήφανοι», δήλωσε ο Νιζάμ Χαμάντε, ένας μηχανικός.
Παρά τις σοβαρές απώλειες στην ηγεσία της, η Χεζμπολά ανακήρυξε τη «νίκη» της, υποστηρίζοντας ότι οι μαχητές της παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε νέα επίθεση από τον ισραηλινό αντίπαλο.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προθεσμία 60 ημερών για να αποσυρθούν σταδιακά από τον νότιο Λίβανο. Παράλληλα, η Χεζμπολά καλείται να αναδιπλωθεί βόρεια του ποταμού Λιτάνι, περίπου τριάντα χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα, και να καταργήσει τις στρατιωτικές υποδομές της στην περιοχή.
Ο στρατός του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες ότι, σε συνεργασία με την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, έχει αρχίσει να ενισχύει την παρουσία του στο νότιο τμήμα της χώρας.