Οι δυσχερείς συνθήκες στη Λήμνο φέτος, συντέλεσαν στην έντονη υδατική καταπόνηση των αμπελώνων κατά τη διάρκεια της ωρίμασης, με αποτέλεσμα μείωση της οινοπαραγωγής περίπου 15-20%, σύμφωνα με τον Κλαδικό Εθνικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).
Ειδικότερα, χαρακτηριστικό του Χειμώνα ήταν οι μειωμένες βροχοπτώσεις και η σχετικά υψηλή μέση θερμοκρασία. Η άνοιξη, αντίθετα, ήταν αρκετά βροχερή και ψυχρή, με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έκπτυξης των οφθαλμών και την οψίμηση του τρύγου, χωρίς όμως την ανάπτυξη μυκητολογικών ασθενειών, λόγω των έγκαιρων επεμβάσεων των παραγωγών. Σποραδικές χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν τοπικά, επηρέασαν αρνητικά την παραγωγή, ενώ το καλοκαίρι που ακολούθησε, χαρακτηρίστηκε από υψηλές θερμοκρασίες, ειδικά τον Ιούλιο.
Εκφραστικός ο φρουτώδης χαρακτήρας του Μοσχάτου Αλεξανδρείας
Σημειώνεται ότι το Μοσχάτο Αλεξανδρείας τρυγήθηκε από 1η ως 17η Σεπτεμβρίου, είχε μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με την οξύτητα να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα. Το αρωματικό προφίλ των οίνων που παράχθηκαν είναι το τυπικό του Μοσχάτου, με τον φρουτώδη χαρακτήρα να είναι ιδιαίτερα εκφραστικός. Το Λημνιό, επηρεάστηκε λιγότερο από την ανομβρία, με τα κρασιά να έχουν υψηλό αλκοολικό τίτλο για την ποικιλία και σχετικά μαλακές ταννίνες, σε συνδυασμό με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων.
Πηγή: Foodreporter