Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΕΡΤΝews δήλωσε ότι «λήγει στις 30 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων στο Κτηματολόγιο», αποκαλύπτοντας παράλληλα ότι κατά μέσο όρο σε κάθε Έλληνα πολίτη αντιστοιχούν τέσσερα περουσιακά δικαιώματα.
Για να καθησυχάσει τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα περιουσιακά τους στοιχεία και διαπίστωσαν αργότερα ότι τα ακίνητά τους εμφανίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη», ανέφερε ότι υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης μέσω της διαδικασίας προδήλου σφάλματος, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά.
Ο κ. Κυρανάκης διευκρίνισε επίσης ότι εξαιρέσεις θα υπάρξουν μόνο για εκείνους τους πολίτες που έχουν ζητήσει κάποιο έγγραφο από το Ελληνικό Δημόσιο και δεν το έχουν παραλάβει ακόμα.
«Τον Ιούλιο που αναλάβαμε πέρυσι ήταν 39% ολοκληρωμένη η κτηματογράφηση. Σήμερα είμαστε στο 53% και στο τέλος του 2025 ο στόχος μας είναι να είμαστε στο 100%» ανέφερε.
Παράλληλα, μιλώντας για την ψηφιακή χάρτη maps.ktimatologio.gr στο οποίο ο κόσμος μπορεί να βλέπει την πορεία του κτηματολογίου «οι περιοχές που είναι σε μπλε χρώμα έχουν τελειώσει. Είναι το λεγόμενο λειτουργούν κτηματολόγιo. Eπιπλέον, όπως τόνισε, η κίτρινη περιοχή όπου έχει ολοκληρωθεί η ανάρτηση και ο πολίτης μπορεί να κάνει ακόμη διορθώσεις είναι αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο κομμάτι της επικράτειας».
Μιλώντας για τις καταληκτικές προθεσμίες επανέλαβε ότι λήγει το Σάββατο 30 Νοεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων. Ερωτηθείς τι γίνεται με όλους όσοι ξέχασαν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο κτηματολόγιο τόνισε ότι αυτό διορθώνεται με τη διαδικασία του προδήλου σφάλματος και εφόσον κάποιος έχει εγγεγραμμένο συμβόλαιο αγοραπωλησίας σε παλιό υποθηκοφυλακείο, είτε αποδοχή κληρονομιάς, είτε δικαστική απόφαση για τη χρησικτησία.
Όπως ανέφερε, από τον Ιανουάριο του 2025 θα ανοίξει η απλοποιημένη ψηφιακή πλατφόρμα «μεταβολές» για την υποβολή αιτήσεων χωρικής μεταβολής. Στις περιπτώσεις διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών που δεν έχουν καταθέσει δήλωση στο κτηματολόγιο, η προθεσμία για διορθώσεις και αγωγές παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2026. Αναφορικά με τις περιπτώσεις χρησικτησίας, δήλωσε ότι οι απόπειρες απάτης εντοπίζονται από το σύστημα, το οποίο πλέον πραγματοποιεί και αναδρομικούς ελέγχους έως 20 χρόνια πίσω, ενώ ταυτόχρονα ισχύουν αυστηρότερες ποινές.
Το υπουργείο, πρόσθεσε, θα προσφέρει νέα τεχνολογικά και ψηφιακά εργαλεία στις υπηρεσίες, προκειμένου να επιταχυνθεί η εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ θα προχωρήσει και στην ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων. Επιπλέον, στις αρχές του 2025, θα είναι διαθέσιμες δορυφορικές εικόνες από όλη την Ελλάδα μέσω δορυφόρων ελληνικής κυριότητας.
Ο κ. Κυρανάκης αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες απάτης που εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίες του Κτηματολογίου και επεσήμανε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μέσα σε ένα μήνα αυξήσαμε τις αποφάσεις σε όλη την Ελλάδα από 29.000 σε 41.000».