Στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, το ηφαίστειο Λα Πάλμα είναι ενεργό από την Κυριακή. Το ποτάμι λάβας, το οποίο ρέει αργά αλλά σταθερά προς τα πυκνοκατοικημένα παράλια, έχει καταστρέψει τουλάχιστον 170 σπίτια. Οι κάτοικοι της παρακείμενης κωμόπολης Τοντόκουε, περίπου 6.000 άνθρωποι, έχουν ήδη αναγκαστεί να απομακρυνθούν. Οι ανησυχίες των ηφαιστειολόγων ότι δεν έχει επέλθει σταθεροποίηση της δραστηριότητας του Λα Πάλμα μοιάζουν να επιβεβαιώνονται, καθώς το ηφαίστειο βρίσκεται σε εκρηκτική φάση τις τελευταίες ώρες. Οι μέχρι στιγμής υλικές ζημιές υπολογίζονται πρόχειρα σε 400 εκατ. ευρώ. Το πλήγμα για την τοπική οικονομία είναι, προφανώς, τεράστιο.
Την Τρίτη 21/9 ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου έγραψε στο facebook σχετικά με την δραστηριότητα της Αίτνας τα εξής: «Οι εκπομπές διοξειδίου του Θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της Αίτνας, που καταγράφηκαν από δορυφόρο έφτασαν στην Ελλάδα! Μετά από 22 ημέρες το ηφαίστειο ξέσπασε σήμερα το πρωί 21 Σεπ και η πορεία των εκπομπών διοξειδίου του θείου (SO2) από τη σημερινή έκρηξη της καταγράφηκε από τον δορυφόρο Sentinel5p/Copernicus».
Γενικότερα, ωστόσο, το ζήτημα σχετικά με το εάν είναι συμπτωματική ή όχι η έξαρση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στην Ευρώπη, αν και και κατά πόσο μπορεί να συσχετιστεί με την κλιματική αλλαγή κ.λπ., παραμένει ανοιχτό προς διερεύνηση από τους ειδικούς επιστήμονες. Το βέβαιο είναι ότι η συζήτηση γύρω από την αφύπνιση των ηφαιστείων έχει μόλις αρχίσει.