29.4 C
Athens
Saturday, June 15, 2024
More

  Κύθνος: Γιατί η τοπική κοινωνία αντιδρά στη δημιουργία αιολικών πάρκων

  Έντονες είναι οι αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Κύθνου στο ενδεχόμενο τοποθέτησης ανεμογεννητριών και δημιουργίας αιολικών πάρκων στο νησί.

  Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, έχουν πραγματοποιηθεί πολλές κινητοποιήσεις από φορείς που επισημαίνουν τις «καταστροφικές», όπως τις χαρακτηρίζουν, συνέπειες που θα έχει η εγκατάσταση βιομηχανικού αιολικού πάρκου, τόσο για το φυσικό περιβάλλον, το νησιωτικό ανάγλυφο, όσο και για τις οικονομικές δραστηριότητες των κατοίκων του νησιού μας, την κτηνοτροφία, την μελισσοκομία και τον τουρισμό.

  Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της παράταξης «Ώρα ευθύνης για τα Θερμιά» και μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κώστας Φιλιππαίος, στο pointmedia.gr, «Όλοι οι Κύθνιοι όσοι κατοικούν στο νησί αλλά και όσοι διαμένουν στην Αθήνα ενώνονται με ένα σύνθημα: Save Kythnos! Και θα συνεχίσουν μέχρι τέλους την αντίσταση σε αυτή τη λαίλαπα! Έχουμε την αγάπη και την συμπαράσταση φίλων της Κύθνου, κατοίκων νησιών όπως η Άνδρος, η Τήνος που πολεμούν τις ανεμογεννήτριες εδώ και χρόνια, όπως και οργανισμών, περιβαλλοντικών σωματείων. Είμαστε όλοι μαζί μια γροθιά. Το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας είναι εδώ.»

  Το μέλλον των παιδιών μας δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα

  «Τα παιδιά της Κύθνου σε αντίθεση με εκείνα των μεγαλουπόλεων, έχουν μεγαλώσει σε άμεση επαφή με τη φύση του νησιού, γνωρίζουν πολύ καλά την πατρογονική τους γη. Τη γη που ακόμη και σήμερα καλλιεργούν με πολύ κόπο οι γονείς τους που βιοπορίζονται από την κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία. Τα παιδιά έχουν το θάρρος να αναγνωρίσουν την αλήθεια όταν κάποιος τους εξηγήσει με επιχειρήματα. Και διεκδικούν το δίκιο τους. Δεν καταλαβαίνουν από συμφέροντα. Φυσικά στη συγκεκριμένη περίσταση σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων μας, που σε μεγάλη πλειοψηφία κατάγονται από τον τόπο μας και νιώθουν την ανάγκη να μεταδώσουν στα παιδιά κάτι πιο σημαντικό από τα καθημερινά μαθήματα: την ανάγκη να αγωνίζεσαι για τα πιστεύω σου.», διευκρινίζει ο κ. Φιλιππαίος.

  Κύθνος: 99 πεντακάθαρες παραλίες πολύ κοντά στην Αθήνα

  Η Κύθνος είναι ένας πανέμορφος προορισμός πολύ κοντά στην Αθήνα. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια είναι σε οικονομικές τιμές. Υπάρχουν 99 πεντακάθαρες παραλίες για να διαλέξεις που θα δροσιστείς, υπάρχουν όμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί που προσφέρουν στον επισκέπτη αυτό που ζητάει είτε είναι διασκέδαση είτε είναι ηρεμία. Υπάρχει ο περιπατητικός τουρισμός, ο καταδυτικός τουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός (μουσεία, αρχαιολογικές ανασκαφές, εκκλησιαστικά μνημεία) και φυσικά η θερμιώτικη κουζίνα που αξίζει όλοι να δοκιμάσουν. Και να μην ξεχνάμε τα παραδοσιακά πανηγύρια που προσελκύουν κάθε καλοκαίρι περισσότερη νεολαία.

  Τα τελευταία χρόνια μεγάλες επενδύσεις τόσο από ντόπιους επιχειρηματίες όσο και από ξένους έχουν γίνει στο νησί στο τομέα της πολυτελούς διαμονής, της εστίασης, της παροχής υπηρεσιών ψυχαγωγίας. Η εγγύτητα επίσης και η συχνή συγκοινωνία κυρίως μέσω του λιμανιού του Λαυρίου καθώς και η διαρκής προβολή του νησιού από τα ΜΜΕ στα πλαίσια και της διαφημιστικής καμπάνιας της δημοτικής αρχής έχουν λειτουργήσει παραπάνω από θετικά.

  Πέρα από τις όμορφες παραλίες, η Κύθνος διαθέτει Ιαματικά Λουτρά αλλά και σπήλαιο στο κεφαλοχώρι της, τη Δρυοπίδα. Επομένως, πρόκειται για ένα νησί πολλαπλών επιλογών.

  Η Κύθνος διαθέτει καταρχάς μια μακραίωνη πολιτιστική ιστορία 7000 ετών της οποίας μνημεία συναντάς σε ολόκληρο το νησί: Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Βρυόκαστρο και τον Μαρουλά, ευρήματα των οποίων φυλάσσονται στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου, τα μοναδικά εκκλησιαστικά μνημεία όπως η Παναγία η Κανάλα, η Παναγία η Νικοποιός, η εκκλησία του Σωτήρος Χριστού στη Χώρα, η μονή Ταξιαρχών στο Βελίδι, τα Ιαματικά Λουτρά που χτίστηκαν από τον βασιλιά Όθωνα, το μοναδικό φυσικό Σπήλαιο της Δρυοπίδας αλλά και άλλες ανθρώπινες κατασκευές όπως οι μεταλλευτικές στοές και σκάλες, μπορούν να κρατήσουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη ζωντανό όσες μέρες κι επιλέξει να μείνει στο νησί.

   

   

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα