Σε έναν κόσμο που καθοδηγείται όλο και περισσότερο από την επιταγή της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής διαχείρισης, η κατανόηση και η εφαρμογή της κυκλικότητας στην οινοβιομηχανία δεν αφορά μόνο τη βιωσιμότητα – αφορά τη διασφάλιση ενός ευημερούντος μέλλοντος για τα οινοποιεία σε όλο τον κόσμο.
Η έννοια της κυκλικότητας και οι δυνατότητές της στη δημιουργία ενός θετικού αντίκτυπου στην οινοποιεία, βρίσκεται στο επίκεντρο του masterclass, “Tech-Infused Vineyards: Tasting Circularity for Winery Prosperity”, που θα πραγματοποιηθεί στην εκπαιδευτική ζώνη της έκθεσης κρασιού του Λονδίνου (London Wine Fair) στις 21 Μαΐου στις 12 το μεσημέρι.
Το masterclass προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να εμβαθύνετε στις περιπλοκές της κυκλικότητας με βάση τα δεδομένα, διερευνώντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του πραγματικού κόσμου σε διάφορες πτυχές των λειτουργιών του οινοποιείου.
Ανάμεσα στους καταξιωμένους καθηγητές του masterclass θα βρίσκεται ο Luis Lancos, ένας οραματιστής ηγέτης πληροφορικής με υπόβαθρο στην τεχνητή νοημοσύνη, η Marta Juega PhD, εμπειρογνώμονας στρατηγικής θετικών επιπτώσεων και η Emma Rix, εμπειρογνώμονας βιωσιμότητας και Wine GB. Οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις σχετικά με την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον κλάδο του κρασιού.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται το Positive Impact Concept (PI Concept), ένα καινοτόμο διαδικτυακό εργαλείο ανάλυσης που έχει σχεδιαστεί για τη μέτρηση της κυκλικότητας στην επιχείρηση οίνου. Το PI Concept αντιπροσωπεύει μια αλλαγή παραδείγματος στις πρακτικές βιωσιμότητας, αξιοποιώντας τα δεδομένα για την κατανόηση και τη βελτιστοποίηση της κυκλικότητας των λειτουργιών των οινοποιείων.
Το PI Concept, το οποίο αναπτύχθηκε από την Marta Juega PhD, επικεφαλής του τμήματος Positive Impact της Alliance Wine, προσφέρει μια ολιστική προσέγγιση για τη δημιουργία εξειδικευμένων στρατηγικών θετικού αντίκτυπου για οινοποιεία σε όλο τον κόσμο.
Το PI Concept δεν σταματά μόνο στη μέτρηση της κυκλικότητας- φέρνει επανάσταση στις πρακτικές βιωσιμότητας ψηφιοποιώντας τες, παρέχοντας εφαρμόσιμες οδηγίες για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις ώστε να ενισχύσουν τη στρατηγική θετικού αντίκτυπου. Αξιοποιώντας τα δεδομένα και την τεχνολογία, η PI Concept δίνει τη δυνατότητα στα οινοποιεία να κατανοήσουν το άμεσο και το ευρύτερο περιβάλλον καλλιέργειάς τους, δημιουργώντας ευκαιρίες για ανάπτυξη και καινοτομία.
Κατά τη διάρκεια του masterclass, οι συμμετέχοντες θα διερευνήσουν διάφορους τομείς επιπτώσεων όπου η κυκλικότητα μπορεί να αξιοποιηθεί για την ευημερία του οινοποιείου. Από τη βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων και των αμπελουργικών πρακτικών έως τον εξορθολογισμό των διαδικασιών οινοποίησης και τη βελτίωση των στρατηγικών συσκευασίας και διανομής, το masterclass θα προσφέρει πρακτικές γνώσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του πραγματικού κόσμου κατά την εφαρμογή κυκλικών πρακτικών.
Με συντονιστή τον Bradley Horne, το masterclass υπόσχεται να είναι μια ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική συνεδρία, προσφέροντας στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να μάθουν από τους ηγέτες του κλάδου και να συμμετάσχουν σε συζητήσεις που προκαλούν προβληματισμό.