25.2 C
Athens
Monday, June 17, 2024
More

  Κτηματολόγιο: Στο gov.gr wallet μπαίνουν και τα ακίνητα

  Τις νέες ψηφιακές λειτουργίες του Κτηματολογίου, οι οποίες εισάγονται για να επιταχύνονται μεταβιβάσεις ακινήτων και να διευκολύνονται οι διοικητικές πράξεις κτηματογράφησης παρουσίασε από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης, στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

  Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι «με τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες του κτηματολογίου και οι επαγγελματίες του χώρου, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, νομικοί, υπηρεσιακοί παράγοντες και οι πολίτες θα μπορούν να εντοπίζουν το ακίνητο για το οποίο ενδιαφέρονται σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, να βλέπουν όλοι την ίδια εικόνα, να αντλούν πληροφορίες για αυτό και να συνεννοούνται για αυτό με ενιαία γλώσσα. Όλοι και κυρίως ο ενδιαφερόμενος πολίτης θα μπορεί να βλέπει πως έχει αποτυπωθεί η περιουσία του, να βλέπει τα τετραγωνικά μέτρα, την περίμετρο, τη χρήση γης και να μπορεί μέσω του ψηφιακού χάρτη και να ενημερώνεται για τις ενέργειες που μπορεί να κάνει σε περιοχές που ακόμη γίνεται συλλογή δηλώσεων».

  Οι νέες υπηρεσίες στο Κτηματολόγιο

  Ο υφυπουργός αναφέρθηκε σε όλες τις ψηφιακές λειτουργίες που ενσωματώνονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα διευκολύνουν τις διοικητικές πράξεις και τις μεταβιβάσεις των ακινήτων.

  «Το παρουσιάζουμε – και σύντομα για πρώτη φορά θα έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα – να έχουν τα ακίνητα τους στο wallet, στο Gov.gr Wallet. Άρα, όλη πληροφορία ενός ακινήτου, η οποία πρέπει να μοιραστεί με ένα συμβολαιογράφο, με έναν μηχανικό, με έναν επαγγελματία, ο οποίος θα εξυπηρετήσει τον ιδιοκτήτη στις ενέργειες πρέπει να κάνει για να ακίνητο, θα είναι με έναν απλό ψηφιακό τρόπο μέσα στο wallet».

  «Παρουσιάζουμε επίσης τις νέες δυνατότητες, που δίνει το maps.gov.gr , τόσο για τους μηχανικούς, όσο και για τον πολίτη, ο οποίος για πρώτη φορά βλέπει την περιουσία του, σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος, ανεξαρτήτως της φάσης κτηματογράφησης».

  «Παρουσιάζουμε, ακόμη, για πρώτη φορά -το είχαμε προαναγγείλει αλλά είναι η πρώτη φορά που το παρουσιάζουμε – το νομικό έλεγχο με τεχνητή νοημοσύνη, ένα εργαλείο το οποίο θα δώσει δυνατότητα στους προϊσταμένους και στους νομικούς εισηγητές να κάνουν πολύ πιο γρήγορες διεκπεραιώσεις εγγραπτέων πράξεων μέσα στο κτηματολόγιο και αναμένεται να αυξήσει την παραγωγικότητα».

  Ο κ. Κυρανάκης έδωσε στοιχεία για την αύξηση των ψηφιακών πράξεων στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας:

  «Η Θεσσαλονίκη αντιπροσωπεύει το 40% των υποβολών σε όλη τη χώρα του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης, δηλαδή, του akinita.gov.gr , που δίνει πιστοποιητικό μεταγραφής μέσα σε μία ημέρα. Το 40% και λίγο περισσότερο έχει υποβληθεί από τη Θεσσαλονίκη και πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω τους επαγγελματίες της πόλης, οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό».

  Ο υφυπουργός ανακοίνωσε επίσης και τα πρώτα 26 πλήρως ψηφιοποιημένα υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα και τις ημερομηνίες χρονοδιαγραμμάτων για Θεσσαλονίκη και για Καλαμαριά, όπως και για το αρχείο των υποθηκοφυλακείων, το οποίο και αυτό ψηφιοποιείται.

  «Η Καλαμαριά θα είναι έτοιμη, ολόκληρη, μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Έρευνα πρώτου επιπέδου στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε μέσα στον Ιούνιο» είπε ο κ. Κυρανάκης και πρόσθεσε πως 390 υποθηκοφυλακεία σε όλη τη χώρα κάνουν μετάπτωση, καταργούνται και γίνεται όλη αυτή η άσκηση, μέσα σε 90 κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα.

  «Όλες αυτές είναι αλλαγές, οι οποίες αλλάζουν την ζωή των επαγγελματιών, διευκολύνουν τον πολίτη να μπορέσει να βγάλει άκρη με μία δύσκολη διαδικασία, η οποία αφορά τη μεταβίβαση ακινήτου και προφανώς ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, δεν έχουμε τελειώσει το έργο μας. Είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά για πρώτη φορά είναι ορατό το φως στην άκρη τούνελ» συμπλήρωσε ο κ. Κυρανάκης.

  Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και σε ένα ακόμη εργαλείο, το οποίο ανταποκρίνεται στην απαίτηση των συμβολαιογράφων, των δικηγόρων και των προϊσταμένων να μιλούν με την ίδια γλώσσα. «Παρουσιάζουμε το εγχειρίδιο ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου, κάτι το οποίο επιτρέπει στον κάθε πολίτη, να μην αντιμετωπίζεται διαφορετικά από προϊσταμένους σε όλη τη χώρα» είπε ο κ. Κυρανάκης και συνέχισε:

  «Η πληροφορία, η οποία είναι σε ένα πολυσέλιδο νομικό εγχειρίδιο απλοποιείται και μπαίνει σε ένα ψηφιακό βοηθό, ξανά με τεχνητή νοημοσύνη, στα πρότυπα του mygov του ψηφιακού βοηθού του gov.gr , ο οποίος είναι και σήμερα διαθέσιμος στην ιστοσελίδα μας, στο ktimatologio.gr. Άρα λοιπόν ο ψηφιακός βοηθός αυτός, απαντά για όλα τα ερωτήματα που έχει κάποιος για τη μεταβίβαση ακινήτου, για την κτηματογράφηση, για απλά ή πιο πολύπλοκα ερωτήματα, ακόμα και νομική πληροφορία την οποία θέλει να λάβει, έχοντας για πρώτη φορά αυτό ενιαία γλώσσα, ενιαίους κανόνες για όλους. Για να μπορούμε να συνεννοηθούμε».

  Ο υφυπουργός σημείωσε ότι θα δοθεί ένα voucher για την ενίσχυση των συμβολαιογράφων, με ψηφιακό εξοπλισμό, tablet, laptop, σαρωτές, ύψους 2.200 ευρώ για να μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα στις νέες ψηφιακές λειτουργίες, που θεσπίζονται για τη διευκόλυνση των επαγγελματιών του χώρου και των πολιτών.

  Τελευταία Άρθρα

  Σχετικά Άρθρα