Το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και πολλά άλλα λαχανικά όπως τα ξέρουμε σήμερα, κατάγονται από την Κρήτη. Όχι, δεν είναι κάποια τοπικιστική λογική, είναι το αποτέλεσμα της επιστημονικής έρευνας που έκανε ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας Παναγιώτης Σαρρής σε συνεργασία με τον Dr. Cher Rui και τους συνεργάτες του από το Tianjin Academy of Science στην Κίνα.
Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Genetics, τα λαχανικά όπως τα ξέρουμε σήμερα έχουν πρόγονο το ιθαγενές φυτό της Κρήτης Brassica cretica, δηλαδή το φυτό κράμβη κρητική που στα χωριά λέγεται και …σκορολάχανο. Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο κ. Σαρρής, οι συνεργάτες του ΙΤΕ από την Κίνα, χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα που παρήγαγε η ομάδα μας, βρήκε το χαμένο πρόγονο των λαχανικών του σύγχρονου ανθρώπου”, ενώ εξηγεί ότι παρεμφερής έρευνα Αμερικανών ερευνητών αποκαλύπτει την πιθανή εξημέρωση των φυτών αυτών στη νοτιανατολική Μεσόγειο και ίσως και στην Κρήτη.
Πρόκειται για μια έρευνα με μεγάλη βιολογική σημασία που φέρνει νέα δεδομένα σε ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτισμικό επίπεδο.
Η ανάρτηση του κ. Παναγιώτη Σαρρή έχει ως εξής:
”Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την δημοσίευση της νέας μας εργασία στο Nature Genetics.
Μια συνεργασία με τον Dr. Chen Rui και τους συνεργάτες του (Tianjin Academy of Sciences, Κίνα).
Οι συνεργάτες μας από την Κίνα, χρησιμοποιώντας γενετικά δεδομένα που παρήγαγε η ομάδα μας, βρήκε τον χαμένο πρόγονο των λαχανικών του σύγχρονου ανθρώπου. Αποδείξαμε την καταγωγή των λαχανικών του είδους Brassica oleracea (λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, κ.α.) από ένα ιθαγενές φυτό της Κρήτης, το Brassica cretica ….
Σε παράλληλη εργασία Αμερικανών συναδέλφων, γίνεται αναφορά στην πιθανή εξημέρωση των ειδών αυτών στην Νότιο-Ανατολική Μεσόγειο (ίσως στην Κρήτη!).
Για τις εργασίες αυτές υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από το National Geographic Society που χρηματοδοτεί την περαιτέρω μελέτη του Brassica cretica (περιμένουμε του Αμερικανούς συναδέλφους και το National Geographic, αυτό το καλοκαίρι, για μελέτη των πεδίων που φύεται το Brassica cretica).
Τα αποτελέσματα της εργασίας μας αυτής, πέρα της μεγάλης Βιολογικής σημασίας, έχουν ιστορικό, αρχαιολογικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον που σχετίζονται με την καταγωγή των λαχανικών! ”