19.8 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Κριστιάν Ντιόρ: Από τα λιπάσματα στη διπλωματία και από εκεί στην κορυφή της μόδας ντύνοντας τις συζύγους των Ναζί

    Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1905 στην παραθαλάσσια πόλη Granville και ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδιά ενός πλούσιου παραγωγού λιπασμάτων. Στην ηλικία των 5 ετών, η οικογένεια του Κριστιάν Ντιόρ μετακομίζει στο Παρίσι. Παρόλο το πάθος του για τις καλές τέχνες, υποτάσσεται στην επιθυμία του πατέρα του να γίνει διπλωμάτης, κι έτσι το 1925 γράφεται στο φημισμένο Ecole des Sciences Politiques του Παρισιού.

    Μετά την αποφοίτηση του όμως, με την βοήθεια του πατέρα του, ανοίγει μία μικρή γκαλερί, στην οποία πουλά έργα τέχνης μεγάλων καλλιτεχνών, ανάμεσα στα οποία και έργα του Πικάσο.
    Τρία χρόνια αργότερα ωστόσο, ο θάνατος της μητέρας του και του αδερφού του, όπως και η χρεοκοπία του πατέρα του, κατά την παγκόσμια ύφεση της δεκαετίας του 1930, τον αναγκάζουν να κλείσει την γκαλερί και να πιάσει δουλειά στο πλευρό του σχεδιαστή μόδας Robert Piguet. Μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας το 1942, αρχίζει να εργάζεται για τον μόδιστρο Lucien Long, όπου μαζί με τον Pierre Balmain ήταν οι κύριοι σχεδιαστές.
    Κατά την διάρκεια του πολέμου ο οίκος Lelong, όπως και άλλα γαλλικά ατελιέ της εποχής, έντυναν τις συζύγους των Ναζί και των Γάλλων συνεργατών τους, σε μία προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανή την βιομηχανία της μόδας, τόσο για οικονομικούς όσο και για πολιτιστικούς λόγους.

    Την ίδια στιγμή, η μικρότερη αδερφή του Christian Dior, Catherine, που ήταν μέλος της γαλλικής Αντίστασης, συλλαμβάνεται από την Γκεστάπο και οδηγείται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Παρ’όλα αυτά επιζεί και απελευθερώνεται το 1945. Εκείνη είναι και το πρόσωπο, από το οποίο είναι εμπνευσμένο το πρώτο του άρωμα με το όνομα «MISS DIOR» που κυκλοφόρησε το 1947.

    Στις 16 Δεκεμβρίου 1946 ο Christian Dior, με την βοήθεια του μεγιστάνα υφασμάτων Marcel Boussac, ιδρύει τον Οίκο «Christian Dior» στο Παρίσι, ενώ στις 12 Φεβρουαρίου 1947 παρουσιάζεται η πρώτη του κολεξιόν, η οποία αποτελούταν από 90 διαφορετικά κομμάτια. Τότε ο Dior αποθεώνεται. Το «New Look» του σχεδιαστή γίνεται παγκόσμια μόδα, με Αμερικανίδες σταρ και Γαλλίδες της καλής κοινωνίας να συνωστίζονται στο μικρό ατελιέ, για μία του δημιουργία. Το στυλ του προκάλεσε διεθνή αίσθηση, καθώς χαρακτηριζόταν από στενή μέση, πληθωρικές φούστες, παπούτσια με ψηλά τακούνια, γάντια και καπέλα, κομμάτια που τόνιζαν την θηλυκότητα και αναδείκνυαν την γυναικεία σιλουέτα. Η κομψότητα και η λάμψη των σχεδίων του, σε αντίθεση με την μεταπολεμική πραγματικότητα της Ευρώπης, βοήθησε στην αποκατάσταση του Παρισιού ως πρωτεύουσα της μόδας, που ήταν κάποτε.

    Φυσικά, η τεράστια επιτυχία του προκάλεσε έντονες κριτικές, για την εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος και την ανάδειξη του σε σεξουαλικό αντικείμενο, καθώς τα συντηρητικά ήθη της εποχής δεν ήθελαν τις γυναίκες να σπαταλούν μία μικρή περιουσία για τα ρούχα του Dior, την στιγμή που ο λαός πεινούσε και έκανε ουρές στα συσσίτια.

    Τον Νοέμβριο του 1948, ο Christian Dior δημιουργεί έναν Οίκο pret-a-porter στην γωνία της Πέμπτης λεωφόρου στην Νέα Υόρκη, ο οποίος ήταν ο πρώτος στο είδος του. Το 1955, ο 19χρονος Yves Saint Laurent γίνεται βοηθός του Dior και προορίζεται να γίνει ο διάδοχος του στον Οίκο. Μία ξαφνική καρδιακή προσβολή στις 24 Οκτωβρίου του 1957 στερεί την ζωή στον 52χρονο τότε Christian Dior και ο Οίκος μένει ακέφαλος. Τότε, ο 21χρονος Yves Saint Laurent γίνεται καλλιτεχνικός διευθυντής του Οίκου. Λίγα χρόνια αργότερα τον διαδέχεται ο Marc Bohan, καθορίζοντας μία νέα εποχή για τον Οίκο Dior, με το «Slim Look», μία πιο σύγχρονη έκδοση των δημιουργιών του Dior, που γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Το 1989, τα ηνία παίρνει ο Gianfranco Ferre, μέχρι το 1996, όταν ο εκκεντρικός John Galliano αναλαμβάνει τη θέση του chief designer. Ο Galliano είχε ένα δημιουργικό ταλέντο πολύ κοντά σε αυτό του Dior.

    Ο Christian Dior ήταν από τους σχεδιαστές που αγαπούν τις γυναίκες με ένα μοναδικό τρόπο. Λάτρευε την γυναικεία μέση, τους ώμους και τις γάμπες. Ήταν εκείνος που διέκρινε την ανάγκη των γυναικών να «ανήκουν» σε μία ομάδα, και έτσι καθιέρωσε την υπογραφή στο ένδυμα. Κατάφερε να κάνει το όνομα του παγκοσμίως γνωστό και η παρουσία του στον χώρο της μόδας να είναι πολύ έντονη ακόμη και σήμερα, καθώς οι βάσεις και οι πρωτοτυπίες που έδωσε συνεχίζουν να αποτελούν έμπνευση για νεώτερους σχεδιαστές μόδας.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα