22.1 C
Athens
Thursday, May 9, 2024
More

    Κρίση πανδημίας στην Ευρωπαϊκή Αριστερά-Ομοιότητες και διαφορές με την κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ

    Η αμφιλεγόμενη Σάρα Βάγκενκνεχτ γεννήθηκε στη Θουριγγία της Ανατολικής Γερμανίας το 1969. Ο πατέρας της ήταν Ιρανός κι η μητέρα της Γερμανίδα. Στις αρχές του 1989 εντάχθηκε στο κυβερνών ακόμα κομμουνιστικό κόμμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1991, εξελέγη πρώτη φορά στην Εθνική Επιτροπή του διάδοχου Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού.
    Το 2007 ακολούθησε η συνένωση κι η ίδρυση του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), με συμπρόεδρο τον μετέπειτα σύζυγό της, πρώην Σοσιαλδημοκράτη Οσκαρ Λαφοντέν.

    Η Βάγκενκνεχτ εξελίχθηκε σε κορυφαίο στέλεχος και επικοινωνιακό αστέρι, όπως πολλοί τη θεωρούν ακόμα και σήμερα.

    Το 2019 παραιτήθηκε από συμπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke, έχοντας αρχίσει ήδη να αντιπαρατίθεται με την ηγεσία για την κατεύθυνση του κόμματος, το οποίο, όπως εξακολουθεί να υποστηρίζει, είναι υπερβολικά επικεντρωμένο στις πολιτικές υπέρ των μειονοτήτων -κυρίως προσφύγων/μεταναστών- και όχι στην οικονομική δικαιοσύνη για την πλειονότητα και δη την εργατική τάξη.

    Οι αιρετικές, κοινωνικά συντηρητικές και ενίοτε εθνολαϊκιστικές θέσεις της ξένισαν πολλούς συντρόφους της στο κόμμα και όξυναν τη φαγωμάρα, με την ίδια να αψηφά την κομματική πειθαρχία και να ρίχνει λάδι στη φωτιά, ενοχλώντας με τις συνωμοσιολογικές π.χ. αναφορές της για τα μέτρα κατά της πανδημίας και τα εμβόλια σε συνδυασμό με τις συχνές τηλεοπτικές της εμφανίσεις που συνέβαλαν στην εκτίναξη της δημοφιλίας της στα γκάλοπ. Την ίδια ώρα το ποσοστό του κόμματος της Αριστεράς παρέμενε τραγικά χαμηλό, κάτω από το όριο του 5% για είσοδο στην ομοσπονδιακή Βουλή.

    Η εσωκομματική διαμάχη είχε γίνει πια εκρηκτική και το χάσμα αγεφύρωτο, οδηγώντας σε οριστική διάσπαση την περασμένη Δευτέρα, με τη Βάγκενκνεχτ να αναγγέλλει την αποχώρησή της από το κόμμα μαζί με άλλους εννιά βουλευτές.

    Οπως όλοι περίμεναν, ανακοίνωσε επίσης ότι ιδρύει δικό της κομματικό σχηματισμό στις αρχές του 2024, επιδιώκοντας σε πρώτη φάση να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές. Την όλη προετοιμασία και τη συλλογή δωρεών για τη δημιουργία του νέου κόμματος αναλαμβάνει ο προσωποπαγής πολιτικός σύλλογος «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ – Για Σύνεση και Δικαιοσύνη», που συστήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό.

    Πέρα από το τσουχτερό πλήγμα που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το Die Linke, η αποχώρηση των δέκα βουλευτών οδηγεί αργά ή γρήγορα σε διάλυση την Κ.Ο. του κόμματος που δεν θα έχει πλέον αρκετά μέλη για να συγκροτείται ως τέτοια, χάνοντας προνόμια και χρηματοδότηση.

    «Ζούμε σε μια εποχή παγκόσμιων πολιτικών κρίσεων», τόνισε η Βάγκενκνεχτ σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. «Και σε αυτήν από όλες τις εποχές, η Γερμανία έχει ίσως τη χειρότερη κυβέρνηση στην ιστορία της», κατήγγειλε για την αντιδημοφιλή τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, την οποία δεν σταματά να επικρίνει κυρίως για την ενεργειακή πολιτική της, τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη συνακόλουθη βίαιη απεξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, και βέβαια για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

    Οπως ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές, «ετοιμαζόμαστε να ιδρύσουμε ένα κόμμα ώστε όλοι οι άνθρωποι που προσανατολίζονται να ψηφίσουν AfD ή το έχουν ήδη κάνει από θυμό, από απελπισία, να το ξανασκεφτούν και να έχουν έναν σοβαρό χώρο να στραφούν».

    Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πράγματι ότι το αντισυστημικό κόμμα της Βάγκενκνεχτ –με ένα αντιφατικό μείγμα αριστερής οικονομικής πολιτικής και αντιδραστικών θέσεων π.χ. για το μεταναστευτικό/προσφυγικό, την αυτοδιάθεση φύλου, τα μέτρα κατά της κλιματικής κρίσης– μπορεί να πετύχει κάτι που κανένα άλλο κόμμα δεν δείχνει ικανό να κάνει: να απειλήσει ευθέως και να αποσπάσει ψήφους από το AfD, που συνεχίζει να καλπάζει και σε κρατιδιακές εκλογές και στις δημοσκοπήσεις, παραμένοντας δεύτερο κόμμα πανεθνικά (20%-22%) μετά τους Χριστιανοδημοκράτες (30%), όταν τα τρία κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού –Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, (Νεο)Φιλελεύθεροι Δημοκράτες– δεν ξεπερνούν μαζί το 30%-35%.

    Σύμφωνα με γκάλοπ του ινστιτούτου ερευνών Civey που βγήκε στη δημοσιότητα , το 20% των ερωτηθέντων θα μπορούσε «να φανταστεί θεωρητικά» ότι θα ψήφιζε ένα κόμμα με επικεφαλής τη Βάγκενκνεχτ.

    Στην ανατολική Γερμανία το ποσοστό εκτινασσόταν στο 32%, εν αναμονή τριών εκλογικών αναμετρήσεων το ερχόμενο φθινόπωρο σε Βρανδεμβούργο, Σαξονία και Θουριγγία, όπου το AfD εμφανίζεται να κατακτά τριπλή πρωτιά.

    Η 54χρονη πολιτικός φιλοδοξεί να μπλοκάρει μια τέτοια ζοφερή εξέλιξη και να συμμετάσχει με το κόμμα της και στις τρεις εκλογές.

    Δημοσκόπηση του ινστιτούτου Insa στη Θουριγγία διαπίστωνε ήδη τον Ιούλιο ότι το υποθετικό κόμμα της θα μπορούσε να κερδίσει τοπικά με 25%, τρεις μονάδες μπροστά από το AfD. «Σε ικετεύω, έλα να γίνεις μέλος μας», την καλούσε μεταξύ σοβαρού και αστείου ο φιλοναζιστής Μπγιορν Χέκε, ένα από τα πιο ακραία στελέχη του AfD, σε ομιλία του στη Δρέσδη νωρίτερα φέτος. Εκείνη απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία με την Ακροδεξιά και ετοιμάζεται πυρετωδώς να δώσει τη δική της πλέον μάχη.

    Με το νέο… υβριδικό κόμμα που ετοιμάζεται να ιδρύσει, αναδύεται ως παράδοξη εναλλακτική στην ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), εν όψει ευρωεκλογών και κρατιδιακών εκλογών το 2024. Ταυτόχρονα όμως βαθαίνει περισσότερο από ποτέ την υπαρξιακή κρίση του διασπασμένου πλέον κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), που κινδυνεύει να μπει σε φάσμα πολιτικής εξαέρωσης.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα