20.1 C
Athens
Friday, November 22, 2024
More

    Κρασί: 7,2 εκατ. ευρώ αφήνουν οι τουρίστες στα οινοποιεία της Β. Ελλάδας

    Σε 7,2 εκατ. ευρώ, ανέρχεται το ποσό που αφήνουν οι λάτρεις του οίνου στα επισκέψιμα οινοποιεία που περιηγούνται ακολουθώντας τους Δρόμους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδας, με την διευθύντρια της Ένωσης «Οινοποιοί Β. Ελλάδας, Αλεξάνδρα Ανθίδου να σημειώνει ότι πέρυσι ο αριθμός τους ανήλθε σε πάνω από 120.000 και φέτος, όλα δείχνουν ότι θα ξεπεραστεί κατά πολύ καθώς τα μηνύματα είναι ήδη «άκρως ενθαρρυντικά».

    «Αν πούμε ότι καθένας αγοράζει έξι φιάλες, ένα κιβώτιο δηλαδή, που θεωρώ ότι είναι το μίνιμουμ, αφού ξέρω ότι άλλοι γεμίζουν κυριολεκτικά τα πόρτ μπαγκάζ των αυτοκινήτων τους, και με μια μέση τιμή τα 10 ευρώ/ φιάλη, φτάνουμε αμέσως αμέσως στα 7,2 εκατ. ευρώ που αφήνουν αυτοί που επισκέπτονται τα οινοποιεία της Β. Ελλάδας», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Ανθίδου μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στο περιθώριο εκδήλωσης-στην οποία παρουσίασε σχετική εργασία- που διοργανώθηκε με αφορμή την επίσκεψη των μελών του Διεθνούς Δικτύου Urban Vineyards Association (UVA) και συγκεκριμένα εκπροσώπους αστικών και περιαστικών αμπελώνων από τις Κατάνια, Βαρκελώνη, Παρίσι, Βενετία και Παλέρμο, με αφορμή την ετήσια συνάντηση που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε μια από τις πόλεις μέλη του.

    Υπενθυμίζεται ότι η υποδοχή τους, αλλά και η διοργάνωσης της εκδήλωσης έγινε από στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης και τις Διευθύνσεις Διαχείρισης Πρασίνου και Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και Τουρισμού, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου ευρωπαϊκού έργου Food Trail Horizon 2020 που υλοποιεί το αυτοτελές τμήμα επιχειρησιακού σχεδιασμού και αναπτυξιακών προγραμμάτων, για την υποστήριξη χωρών αστικής γεωργίας και χώρων πολιτισμού.

    Ερωτηθείσα για τα μηνύματα που λαμβάνονται φέτος αναφορικά με την επισκεψιμότητα στα οινοποιεία που βρίσκονται στους Δρόμους του Κρασιού της Β. Ελλάδας, η κ. Ανθίδου επισημαίνει ότι αν και είναι νωρίς ακόμη «σίγουρα θα ξεπεράσουμε τον περσινό αριθμό επισκεπτών, με τις ενδείξεις να είναι ιδιαίτερα ευοίωνες». Προσθέτει δε, ότι στα εκατομμύρια επισκεπτών που φτάνουν στην Ελλάδα οδικώς «αρκεί μια χούφτα από αυτούς να κάνει μια στάση στα επισκέψιμα οινοποιεία και αμέσως και η κίνηση θα ανέβει και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος για τους οινοποιούς».

    Στην Ελλάδα, «μπορεί να είμαστε πίσω σε ό,τι αφορά το κρασί, αλλά κάνουμε άλματα», τονίζει χαρακτηριστικά και προσθέτει ότι τα ελληνικά κρασιά αποκτούν ολοένα και υψηλότερη προστιθέμενη αξία. «Μυούμε τον κόσμο στο ελληνικό κρασί και στα επόμενα χρόνια θα δούμε ποικιλοτρόπως και σε πολλά επίπεδα να ανταμείβονται οι κόποι μας», εκτιμά.

     

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα