Στόχος η προσαρμογή του στα νέα δεδομένα που δημιούργησαν οι αναθεωρημένες Τιμές Ζώνης σε όλη την Ελλάδα.
Τα νεώτερα από το… μέτωπο, δηλαδή την επεξεργασία των σεναρίων που κάνει η ειδική Ομάδα Εργασίας, αναφέρουν ότι τα αποκαλυπτήρια του φετινού ΕΝΦΙΑ θα γίνουν το Φεβρουάριο κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στις τεχνικές συζητήσεις που ξεκινάνε με τους Θεσμούς, τα «κουτάκια» της πολυσυζητημένης μεταρρύθμισης θα είναι κενά.
Μείζονος σημασίας ο ΕΝΦΙΑ για τους Ευρωπαίους
Το πόσο ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους το project του ΕΝΦΙΑ είναι εύκολο να το αντιληφθεί κανείς, αν ανατρέξει στις Εκθέσεις Αξιολόγησης της τελευταίας διετίας. Κι αυτό για δύο πολύ απλούς λόγους: αφενός θέλουν η εισπραξιμότητα του φόρου να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ή και να αυξηθεί με διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αφετέρου θέλουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του φόρου να μην περιοριστεί, καθώς θεωρούν τον ΕΝΦΙΑ ως βασικό και «ασφαλές» στοιχείο των φορολογικών εσόδων.
Ο μεγάλος στόχος του ΥΠΟΙΚ
Διακαής πόθος του υπουργείου Οικονομικών παραμένει η ολοκλήρωση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% κι αυτό σημαίνει ότι απομένουν 8 ποσοστιαίες μονάδες ως αυτόν το στόχο. Οι κινήσεις, όμως, υπαγορεύονται, πλέον, από τα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία κι έτσι ως μόνο σίγουρο είναι το «βήμα» που ενσωματώθηκε στον Προϋπολογισμό, ο οποίος «πέρασε» κι από τους Θεσμούς: η μείωση του φόρου κατά 60 εκατ. Ευρώ.
Υπάρχουν, όμως και οι «εσωτερικές» μειώσεις του ΕΝΦΙΑ, οι αυτοχρηματοδοτούμενες, δηλαδή αυτές θα προκύψουν από τις εσωτερικές ανακατατάξεις του ΕΝΦΙΑ, κυρίως την υπαγωγή των περίπου 3.500 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.