Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι οι επιπτώσεις του αμερικανικού εμπάργκο στην οικονομία της ξεπέρασαν τα πέντε δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε έναν χρόνο, ζητώντας μάλιστα την άρση των κυρώσεων πριν ολοκληρωθεί η θητεία του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις αρχές του επόμενου έτους.
«Το μόνο έντιμο, υπεύθυνο και σοβαρό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει ο σημερινός ένοικος του Λευκού Οίκου θα ήταν να τροποποιήσει τις πολιτικές αποκλεισμού που κληρονόμησε και εφάρμοσε εντατικά κατά τη διάρκεια της θητείας του», υποστήριξε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, ο Μπρούνο Ροδρίγκες.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας αναφέρθηκε στην αυστηροποίηση των κυρώσεων, η οποία αποφασίστηκε από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021) και δεν χαλάρωσε παρά ελάχιστα υπό τον Δημοκρατικό διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, μετά από μια περίοδο βελτίωσης των σχέσεων στο τελικό στάδιο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα (2009-2017).
Ο Υπουργός Εξωτερικών κατήγγειλε ξανά την «αισχρή» απόφαση επανεγγραφής της Κούβας στον αμερικανικό κατάλογο χωρών που φέρονται να υποστηρίζουν την “τρομοκρατία” κατά τις τελευταίες ημέρες της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, μια ενέργεια που δημιουργεί σημαντικά εμπόδια στη ροή χρηματοδοτήσεων και επενδύσεων προς το νησί.
Σύμφωνα με τον κ. Ροδρίγκες, «από την 1η Μαρτίου 2023 έως τις 29 Φεβρουαρίου φέτος, ο αποκλεισμός προκάλεσε οικονομικές ζημίες και υλικές απώλειες στην Κούβα ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», συγκεκριμένα 5,056 δισ., όπως διευκρίνισε.
Παράλληλα, ο Κουβανός υπουργός σημείωσε πως το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά περίπου 190 εκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο. Υπολόγισε επίσης ότι ο συνολικός αντίκτυπος των έξι δεκαετιών αποκλεισμού έχει φτάσει τα 164 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την τρέχουσα ισοτιμία, χωρίς να συνυπολογίζεται ο πληθωρισμός.
«Εκτιμάμε ότι αν δεν υπήρχε ο αποκλεισμός, το ΑΕΠ της Κούβας σε τρέχουσες τιμές θα μπορούσε να είχε αυξηθεί κατά περίπου 8% το 2023», μια χρονιά κατά την οποία η κουβανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2%.