Η επιμονή του υπουργού ενέργειας Κώστα Σκρέκα να αξιοποιεί τον ευρωπαϊκό δείκτη HEPI της ενέργειας μας ξεπερνά όταν λέει τη μισή αλήθεια αλλά φαίνεται ότι για τον κύριο υπουργό είναι χρήσιμο εργαλείο πολιτικής και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο.
Όμως οι καταναλωτές πλέον γνωρίζουν ότι οι πάροχοι από τον περασμένο Σεπτέμβριο έχουν μειώσει έως 650 ευρώ τις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος ανά MWh όταν το κόστους ΄ του τιμολογίου ρεύματος παραμένει σχεδόν αμετάβλητο ανά KWh τους τελευταίους πέντε μήνες. Το ΥΠΕΝ ασχολείται με το δείκτη HEPI ο οποίος καταγράφει το κόστος ανά KWh χωρίς όμως να συγκρίνει με βάση το μηνιαίο εισόδημα. Ένας ψυχρός αριθμός αρκεί γα τον κ Σκρέκα για να πουλήσει τη δική του πολιτική πραμάτεια, η οποία αρχίζει τελειώνει με αντίστοιχους αριθμούς άλλων χωρών της Ε.Ε για να βγάλει το συμπέρασμα της φθηνής Ελλάδας.
Την σκληρή ατζέντα της ενεργειας που δημιουργεί υπερ –κέρδη για τους παραγωγούς την αποφεύγει το ΥΠΕΝ . Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι και τον Φεβρουάριο θα προχωρήσει στην ίδια ανακοίνωση παρότι το τιμολόγιο της ΔΕΗ διατηρήθηκε αμετάβλητο για τους καταναλωτές ενώ τα τιμολόγια των ιδιωτικών προμηθευτώ αυξήθηκαν αισθητά σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι Η Ελλάδα συνεχίζει να καταγράφει και για τον Ιανουάριο μια από τις πανευρωπαϊκά φθηνότερες τιμές λιανικής στο ηλεκτρικό ρεύμα. Τα στοιχεία που δημοσίευσε ο πανευρωπαϊκός δείκτης HEPI (Household Energy Price Index) δείχνουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα αυτό, συνεχίζει να παράγει απτά αποτελέσματα για τους Έλληνες καταναλωτές.
Τον Ιανουάριο στη χώρα μας η μέση τιμή της κιλοβατώρας διαμορφώθηκε στα 24,16 λεπτά, αρκετά πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα κυμαινόμενα τιμολόγια, ο οποίος είναι 36,45 λεπτά. Για ακόμα έναν μήνα είμαστε πολύ φθηνότεροι ακόμα κι από χώρες με ώριμες αγορές ενέργειας, όπως η Ιταλία (60,4 λεπτά), η Μεγάλη Βρετανία (46,6 λεπτά), η Γερμανία (35,93 λεπτά) κλπ.
Τιμος Δούσμανης dousmanhs@pointmedia.gr