Δεν έχουν τελειωμό τα βάσανα για την Ορθόδοξη Εκκλησία στο Κοσσυφοπέδιο καθώς μετά το χαρμόσυνο γεγονός της τέλεσης Θείας Λειτουργίας μετά από 23 ολόκληρα χρόνια στην Πρίστινα, ακολούθησαν οι δηλώσεις αλβανών πολιτικών προσώπων του καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου που αμφισβητούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ναού του Σωτήρος Χριστού.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ήρθε να προστεθεί ακόμη μια βέβηλη ενέργεια εναντίον του Ορθόδοξου νεκροταφείου στο Οράχοβατς. Την ίδια ώρα, τρεις στους τέσσερις Σέρβους πολίτες δεν υποστηρίζουν την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ακόμα και αν αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαν να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως δείχνουν στοιχεία νέας έρευνας. Αντίθετα μόνο το 13% δέχεται να αναγνωρίσει το Κόσοβο, αν αυτό τους έδινε μια θέση στην ΕΕ.
Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις αλβανών πολιτικών που κατήγγειλαν ως παράνομη ενέργεια την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από τον Επίσκοπο Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιο, την Πέμπτη 11 Ιουνίου, έδωσε με ανακοίνωση της η Ιερά Επισκοπή.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των αλβανών πολιτικών παραγόντων ο ναός δεν ανήκει στο Πατριαρχείο Σερβίας και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Επισκοπής και ως εκ τούτου για να λειτουργήσει θα πρέπει να λάβει τη σχετική άδεια των αρχών. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Επισκοπή, οι δηλώσεις αυτές έρχονται να ρίξουν για ακόμη μια φορά λάδι στη φωτιά καθώς, η τέλεση της Θείας Λειτουργίας είναι ένα θεμελιώδες θρησκευτικό δικαίωμα το οποίο δεν παραβιάζει κανέναν όρο συμφωνίας.
«Ο εορτασμός της Ανάληψης του Χριστού στο ναό του Σωτήρος Χριστού στο κέντρο της Πρίστινας, που ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολιτικό ζήτημα. Ο ναός είναι εγγεγραμμένος στο κτηματολόγιο, βρίσκεται σε έδαφος που σύμφωνα με τα κτηματολογικά δεδομένα ανήκει στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας και όχι στο Πανεπιστήμιο της Πρίστινας, το οποίο προσπαθεί να αφαιρέστε αυτήν την εκκλησία εδώ και χρόνια» τονίζει η Επισκοπή στην ανακοίνωσή της και υπενθυμίζει στους υπεύθυνους τους 40.000 Σέρβους στην Πρίστινα, οι οποίοι εκδιώχθηκαν μετά το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης το 1999 και των οποίων η περιουσία δεσμεύτηκε παράνομα σε πολλές περιπτώσεις.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρονται οι ενέργειες που κάνει συστηματικά το πανεπιστήμιο της Πρίστινας προκειμένου να αποσπάσει από το ιδιοκτησιακό καθεστώς και να κατεδαφίσει το ναό προκειμένου να εκμεταλλευτεί το χώρο για δικούς του σκοπούς.
Η Επισκοπή καταγγέλει επίσης τη συστηματική παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, καταδικάζοντας απερίφραστα την ενέργεια αγνώστων να γράψουν συνθήματα μίσους στην είσοδο του ναού μετά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας την περασμένη Πέμπτη. «Περιμένουμε η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου να ενεργήσει άμεσα και να συλλάβει τους δράστες», αναφέρει.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Ορθόδοξο νεκροταφείο στο Οράχοβατς βεβηλώθηκε για ακόμη μια φορά από αγνώστους οι οποίο έχουν μετατρέψει τις ενέργειες αυτές σε καθημερινό φαινόμενο όπως τονίζουν οι κάτοικοι.
Σύμφωνα με το σερβικό μέσο RTS, το περασμένο Σαββατοκύριακο βρέθηκαν σπασμένες οι ταφόπλακας και οι σταυροί στους τάφους των Ruzica Stojanovic, Bozidar και Bogdan Saric. Ο Ντούσαν Στογιάνοβιτς παρατήρησε ότι οι τάφοι ήταν βεβηλωμένοι και πήγε στον τάφο της μητέρας του όπου διαπίστωσε τις φθορές.
«Η πραγματικότητα στην οποία ζουν οι Σέρβοι είναι ότι δεν υπάρχει σχεδόν ούτε μια ταφόπλακα ή ένας σταυρός που δεν έχει καταστραφεί στο νεκροταφείο. Επίσης, δεν περνά ούτε μια μέρα χωρίς περιστατικό στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, που να έχει ως στόχο την περιουσία, τις εκκλησίες και τους τάφους», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.