20.9 C
Athens
Friday, May 17, 2024
More

    Κοσμήματα που συνδέονται με τους Ναζί βγαίνουν σε δημοπρασία παρά την κριτική

    Ο Χέλμουτ Χόρτεν επωφελήθηκε κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής Γερμανίας , εκμεταλλευόμενος την εβραϊκή επιχείρηση υπό πίεση και αργότερα πούλησε τον εαυτό του ως αυτοδημιούργητο.

    Μερικά από τα πλούτη του αγόρασαν τα κοσμήματα της συζύγου του, τα οποία είναι τώρα σε δημοπρασία.

    Κοσμήματα που ανήκουν στην Αυστριακή δισεκατομμυριούχο Χάιντι Χόρτεν – της οποίας ο σύζυγος ίδρυσε την περιουσία του υπό το ναζιστικό καθεστώς – δημοπρατούνται την  παρά την κριτική από πολλές εβραϊκές ομάδες.

    Ο οίκος δημοπρασιών Christie’s σχεδιάζει να πουλήσει 700 κομμάτια πριν από το τέλος του έτους. Ολόκληρη η συλλογή εκτιμάται ότι αξίζει 150 εκατομμύρια δολάρια (136,64 εκατομμύρια ευρώ). Περίπου 152 κοσμήματα βρίσκονται στον ιστότοπο για διαδικτυακή πώληση από την περασμένη εβδομάδα και 96 κομμάτια δημοπρατούνται αυτοπροσώπως στη Γενεύη την Τετάρτη, ενώ άλλα 154 την Παρασκευή.

    Τα υπόλοιπα 300 κοσμήματα αναμένεται να πωληθούν διαδικτυακά τον Νοέμβριο του 2023.

    Η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια κομμάτια σχεδιαστών του 20ου αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των Bulgari, Harry Winston, Cartier και Van Cleef & Arpels. Η ιδιοκτήτριά τους, η Χάιντι Χόρτεν, πέθανε πέρυσι στα 81 της με περιουσία που υπολογίζεται από το Forbes σχεδόν 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Sunrise Ruby and Diamond δαχτυλίδι 25 καρατίων Cartier
    Ανάμεσα στα κύρια αξιοθέατα  το Sunrise Ruby, που υπολογίζεται στα 15-20 εκατομμύρια δολάρια

    Η πώληση κοσμημάτων είναι πιθανό να ξεπεράσει τα προηγούμενα ρεκόρ που έθεσε ο οίκος Christie’s — από τη συλλογή της ηθοποιού Elizabeth Taylor το 2011 και τη συλλογή “Maharajas and Mughal Magnificence” το 2019, που και οι δύο ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια.

    Ένα λεκιασμένο παρελθόν

    Ο σύζυγος της Heidi Horten, Helmut Horten, κέρδισε τον πλούτο του, τουλάχιστον εν μέρει, εκμεταλλευόμενος την εβραϊκή επιχείρηση στη ναζιστική Γερμανία. Το 1936, αφού ο Αδόλφος Χίτλερ άρπαξε την εξουσία στη Γερμανία, ο Χόρτεν ανέλαβε μια εταιρεία στη δυτική πόλη του Ντούισμπουργκ μετά την φυγή των Εβραίων ιδιοκτητών της. Αργότερα ανέλαβε πολλά άλλα πολυκαταστήματα και ακίνητα που ανήκαν σε Εβραίους πριν από τον πόλεμο.

    «Έθεσε τα θεμέλια του πλούτου του κατά τη διάρκεια του Τρίτου Ράιχ, εξαγοράζοντας εταιρείες σε φτηνές τιμές από Εβραίους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων υπό πίεση», είπε ο συγγραφέας του Nazi Billionaires — The Dark History of Germany’s Wealthiest Dynasties, David de Jong, στο The New York Times .

    Ξεχωριστά, η σύζυγός του προσέλαβε έναν ιστορικό μέσω του Ιδρύματος Χέλμουτ Χόρτεν για να ερευνήσει την πηγή της περιουσίας του και διαπίστωσε ότι ο Χόρτεν ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος προτού αποβληθεί για ανεξήγητους λόγους.

    Η Heidi Horten σε τελετή βράβευσης το 2018.
    Η Heidi Horten πέθανε πέρυσι σε ηλικία 81 ετών

    Έκκληση για διακοπή των πλειστηριασμών

    Αρκετές εβραϊκές ομάδες ζήτησαν να ανασταλεί η δημοπρασία.

    “Αυτό είναι ένα ηθικό ζήτημα. Αυτή η δημοπρασία είναι διπλά άσεμνη”, δήλωσε ο Yonathan Arfi, πρόεδρος του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF), σε δήλωση την Τρίτη . «Όχι μόνο τα κεφάλαια που χρησιμοποιούνται για την απόκτηση αυτών των κοσμημάτων εν μέρει από την αρυοποίηση της εβραϊκής περιουσίας που πραγματοποιήθηκε από τη ναζιστική Γερμανία, αλλά, επιπλέον, αυτή η πώληση είναι να χρηματοδοτήσει ένα ίδρυμα του οποίου η αποστολή είναι να διασφαλίσει τη γέννηση του οικογενειακού ονόματος ενός πρώην Ναζί!”

    Η αρυανοποίηση αναφέρεται στη ναζιστική πρακτική της κατάληψης επιχειρήσεων που ανήκουν σε Εβραίους και της μεταφοράς τους σε μη Εβραίους για να καταστρέψει την οικονομική τους θέση.

    Το Simon Wiesenthal Center, ένας διεθνής εβραϊκός οργανισμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε σε ανακοίνωσή του  ότι ο οίκος δημοπρασιών «πρέπει να αναστείλει αυτή την πώληση έως ότου ολοκληρωθεί η πλήρης έρευνα για τη σύνδεση με τις εξαγορές της ναζιστικής εποχής».

    Επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις τους, η Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή επέκρινε την απόφαση της Κρίστι να δώσει απροσδιόριστο ποσό της πώλησης σε ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς οργανισμούς για το Ολοκαύτωμα.

    «Αντίθετα, ο πλειστηριασμός θα πρέπει να τεθεί σε αναμονή μέχρι να γίνει μια σοβαρή προσπάθεια για να προσδιοριστεί ποιο μέρος αυτού του πλούτου προήλθε από θύματα των Ναζί», ανέφερε.

    Ο οίκος Christie’s εν τω μεταξύ υπερασπίστηκε τη θέση του.

    «Το ίδρυμα και ο οίκος Christie’s γνωρίζουν ότι όλα τα έσοδα πηγαίνουν σε φιλανθρωπίες, τα φιλανθρωπικά ιδρύματα είναι η προστασία και η πρόνοια των παιδιών, η ιατρική έρευνα και η πρόσβαση στις τέχνες», δήλωσε στο AFP ο Rahul Kadakia, επικεφαλής διεθνούς κοσμήματος της Christie’s.

    «Ο Κρίστις ξεχωριστά κάνει μια σημαντική δωρεά για την έρευνα και την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα», είπε. «Πιστεύουμε ότι στο τέλος, τα έσοδα από την πώληση θα κάνουν καλό και αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να αναλάβουμε το έργο».

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα