26.4 C
Athens
Monday, September 23, 2024
More

    Κορωνοϊός: Σαρώνει η πανδημία ολόκληρη την χώρα – Τα ανησυχητικά σενάρια για φθινόπωρο

    Με κρούσματα κορωνοϊού σε απόσταση αναπνοής από τα 60.000 και σχεδόν 300 διασωληνωμένους έκλεισε το πρώτο 20ήμερο του Αυγούστου.

    Οι ειδικοί ξεδιπλώνουν τα επιδημιολογικά σενάρια για το φθινόπωρο και εξηγούν πώς θα κερδηθεί φέτος το στοίχημα των ανοιχτών σχολείων με τις μικρότερες «απώλειες» σε σχέση με το επιδημιολογικό φορτίο.

    Κακός αποδεικνύεται ο Αύγουστος για την επιδημιολογική πορεία της χώρας και την προβλεπόμενη εξέλιξή της τον Σεπτέμβριο. Στη μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού από την αυξημένη κινητικότητα των διακοπών και την επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» προστίθεται ο σημαντικά μειωμένος ρυθμός εμβολιασμών που μετέτρεψε σε εμπόδιο την επίτευξη ενός ισχυρού τείχους ανοσίας έναντι της COVID-19.

    Μολονότι η κατάσταση κρίνεται ακόμη ελεγχόμενη από τους ειδικούς, η αγωνία κορυφώνεται για το τι θα ακολουθήσει μετά την επιστροφή στην καθημερινότητα και, κυρίως, μετά την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων.

    Ενδεικτικά είναι τα ραντεβού εμβολιασμού που κλείστηκαν συνολικά το δεκαήμερο πριν από τον Δεκαπενταύγουστο: μόλις 72.000, όταν τις καλές ημέρες της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία» οι ημερήσιοι εμβολιασμοί ξεπερνούσαν τους 100.000.

    Το ακριβό τίμημα του καλοκαιριού

    «Ο Αύγουστος μας εξέπληξε με την ένταση του επιδημικού κύματος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί δείχνει ότι ήταν πολύ υψηλή η κινητικότητα του πληθυσμού, πολύ μεγάλη η χαλάρωση των μέτρων και αυτά σε συνδυασμό με ένα πολύ χαμηλό ποσοστό εμβολιασμένων», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Δημήτρης Παρασκευής.

    Τις είκοσι πρώτες ημέρες του Αυγούστου τα νέα κρούσματα έφτασαν τα 59.634, ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου (Rt) βρέθηκε στο 1,09 και οι διασωληνωμένοι ασθενείς στους 296. Στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν έως και την περασμένη Πέμπτη 2.267 ασθενείς με COVID-19.

    Σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Χαράλαμπο Γώγο, η πληρότητα των απλών κλινών COVID είναι στο 41% και των ΜΕΘ περίπου στο 60% Η εικόνα παραπέμπει στις αρχές Μαρτίου, όταν η επιδημία βρισκόταν σε ανηφορική τροχιά και το αντίστοιχο ποσοστό για τις ΜΕΘ ήταν στο 63%, με ποιοτικές ωστόσο διαφορές.

    Το επιδημιολογικό βάρος λυγίζει πλέον συστήματα υγείας σε μικρότερες περιοχές και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη. Αρκεί να συγκριθούν οι δύο μεγάλες Περιφέρειες με κάλυψη ΜΕΘ-COVID 76% και 57% αντίστοιχα, με την Κρήτη και το 96,5% ως την Πέμπτη. Στα νοσοκομεία του νησιού νοσηλεύονταν 159 ασθενείς, με έναν στους τρεις σε Μονάδα (56).

    Το καλοκαίρι ο κορωνοϊός επέλεξε τα νησιά, γεγονός που πιστοποιούν οι δείκτες θετικότητας κορυφαίων τουριστικών προορισμών για την εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο όπως η Νάξος (9,60%), η Μύκονος (6,04%), η Πάρος (5,78%) και η Ρόδος (4,27%). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κατάσταση θα αλλάξει άρδην έως τις 10 Σεπτεμβρίου: το επιδημιολογικό βάρος θα μετατοπιστεί ξανά στις μεγάλες περιοχές όπως η Αττική, που συγκεντρώνει καθημερινά το ένα τέταρτο των νέων λοιμώξεων κορωνοϊού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύστημα υγείας.

    Μετάλλαξη «Δέλτα» – ανεμβολίαστοι

    Προς το παρόν, στο στόχαστρο της πανδημίας βρίσκονται κυρίως οι ανεμβολίαστοι, αποτελώντας την πλειοψηφία των νοσηλειών και των νέων θανάτων – 355 έως προχθές. Ο αριθμός του ενήλικου ανεμβολίαστου πληθυσμού υπολογίζεται σε 2,5 εκατομμύρια.

    Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά μοντέλα και την εκτίμηση ότι όλοι θα μολυνθούμε από το μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα», προκύπτει ότι 375.000 εξ αυτών θα χρειαστούν νοσηλεία και περισσότεροι από 25.000 θα εισαχθούν σε ΜΕΘ. «Αν δεν ανοσοποιηθεί ένα ποσοστό άνω του 80% του πληθυσμού δεν θα καταστεί ήπιο κανένα επιδημικό κύμα», επισημαίνει ο κ. Παρασκευής.

    Τελευταία Άρθρα

    Σχετικά Άρθρα