Τεχνητή νοημοσύνη και απονομή δικαιοσύνης: Δικαστής παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιήσε το chat GPT σε υπόθεση που αφορούσε στην κάλυψη των ιατρικών εξόδων ενός παιδιού από ασφαλιστική εταιρία.
Ο Χουαν Εμανουελ Παντίλα δικαστής στην πόλη Σαρτατζένα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το σύνολο των ιατρικών εξόδων και των εξόδων μεταφοράς του παιδιού πρέπει να καλυφθεί από το ιατρικό του προγραμμα, καθώς οι γονείς του δεν μπορούσαν να το αντέξουν οικονομικά.
Αν και η ίδια η απόφαση δεν προκάλεσε μεγάλη συζήτηση το γεγονός ότι ο δικαστής συμπεριέλαβε τις συνομιλίες του με το chat GPT στην απόφαση προκάλεσε το ενδιααφέρον διεθνώς.
Ορισμένα από τα ερωτήματα του Παντίλα προς το Chat bot, αφορούσαν το συγκεκριμένο νομικό ζήτημα : “Απαλάσετε ένας ανήλικος με αυτισμό από την καταβολή εξόδων για τις θεραπείες του”;
Η απάντση του Chat GPT συνέπεσε με την τελική απόφαση του Δικαστή :”Ναί, αυτό είναι σωστό. Σύμφωνα με τους νόμους της Κολομβίας, οι ανήλικοι που έχουν διαγνωστεί με αυτισμό εξαιρούνται από την καταβολή εξόδων για τις θεραπείες τους.”
Η υπόθεση έχει προκαλέσει συζήτηση σχετικά με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματα δικαιοσύνης και έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής από συναδέλφους του.
Ο Παντίλα υπερασπίστηκε τη χρήση της τεχνολογίας , λέγοντας ότι θα μπορούσε να κάνει το φορτωμένο νομικό σύστημα της Κολομβίας πιο αποτελεσματικό. Ο δικαστής χρησιμοποιήσε επίσης νομολογία που προέκυψε από παλαιότερες αποφάσεις για να υποστηρίξει την θέση του.
Ο Παντίλα σημείωσε ότι το chat GPT και άλλα τέτοια προγράμματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για να διευκολύνουν την σύνταξη κειμένων αλλά όχι την αντικατάστααση των Δικαστών. Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι δεν παύουμε να είμαστε δικαστές , σκεπτόμενα όντα. Ο Δικαστής υποστήριξε ότι το Chat GPT εκτελεί εργασίες που παρείχε προηγουμένως ένας γραμματέας και το έκανε με οργανομένο απλό και δομημένο τρόπο που θα μπορούσε να βελτιώσει τους χρόνους απόκρισεις στο Δικαστικό σύστημα .
Ο καθηγητής Ουάν Ντειβιντ Γκουντιέρες του Πανεπιστημίου Ροζάριο ήταν μεταξύ εκείνων που εξέφρασαν δυσπιστία για την πράξη του Δικαστή , πραγματοποιώντας έκληση για επείγουσα εκπαίδευση “ψηφιακού γραμματισμού” στους Δικαστές .
Η Κολομβία ενέκρινε νόμο το 2022 που προβλέπει ότι μπορεί να γίνεται χρήση τεχνολογιών στ δικαστικό σύστημα όπου είναι δυνατό , προκειμένου οι εργασίες να γίνουν πιο αποτελεσματικές .
Πηγή:The Guardian