Προκαλούν Τουρκία και Λιβύη με Κοινή επιστολή στον ΟΗΕ αφήνοντας αιχμές κατά της Ελλάδας
Τουρκία και Λιβύη κατηγορούν την Ελλάδα ότι αγνοεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα «με τις επεκτατικές της βλέψεις».
Κοινή επιστολή προς τα Ηνωμένα Έθνη απέστειλαν Τουρκία και Λιβύη για το μεταξύ τους μνημόνιο, όπου μεταξύ άλλων προτρέπουν την Ελλάδα «να σταματήσει τις αβάσιμες κατηγορίες, την επιθετική ρητορική και τις κλιμακούμενες ενέργειες και να σεβαστεί τις κυριαρχικές αποφάσεις των δύο γειτονικών χωρών».
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ σημειώνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «υπονομεύσει» τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης με «αβάσιμες κατηγορίες και επιχειρήματα».
Υποστηρίζεται ακόμη ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Ελλάδας, η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας έχει την εξουσία να συνάπτει και να τερματίζει διεθνείς συμφωνίες και ότι οι νόμοι της εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να συνάπτει συμφωνίες με άλλα κράτη».
«Δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι δεν έχει νομική βάση η συμφωνία που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία για τους υδρογονάνθακες, με την πολιτική διαδικασία που προβλέπται από τα Ηνωμένα Έθνη. Αντίθετα, ο οδικός χάρτης που θα οδηγήσει σε μια πολιτική λύση στη Λιβύη δίνει στην κυβέρνηση πλήρη εξουσία κατά τη διαδικασία προετοιμασίας για τις εκλογές. Την εξουσία για τις αποφάσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας ανήκουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης».
«Η Ελλάδα εσκεμμένα αγνοεί ότι πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν υπογράψει δεκάδες άλλα μνημόνια συνεργασίας με την κυβέρνηση ενότητας της Λιβύης σε τομείς – από την ενέργεια, στις υποδομές και σε οικονομικές δραστηριότητες – που απαιτούν μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις από τους υπογράφοντες» αναφέρει η εν λόγω επιστολή.
«Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU), που υπογράφηκε στις 27 Νοεμβρίου 2019, μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας συνάφθηκε σε συμφωνία με το άρθρο 102 της Σύμβασης του ΟΗΕ και βρέθηκε μια δίκαιη λύση με βάση το διεθνές δίκαιο. Έτσι, δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί οι ισχυρισμοί της Ελλάδας ότι αυτή η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα», γράφουν ο Feridun Sinirlioglu, μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη, και ο Taher El-Sonni, μόνιμος αντιπρόσωπος της Λιβύης.
Αντίθετα, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «η παρόμοια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην ίδια περιοχή είναι άκυρη».
Παράλληλα, Τουρκία και Λιβύη κατηγορούν την Ελλάδα ότι αγνοεί τα κυριαρχικά τους δικαιώματα «με τις επεκτατικές της βλέψεις στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή και την ερμηνεία της κατά το δοκούν στο Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο».
«Η Ελλάδα αγνοεί την αρχή της ισότητας στην οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Παραβιάζει τον νόμο απαιτώντας να δοθούν θαλάσσιες δικαιοδοσίες σε νησιά, νησίδες και βράχους», αναφέρουν οι δύο μόνιμοι αντιπρόσωποι.